VIDEO Paapua Uus-Guinea lähedalt leiti lennukivrakk. Kas see võib olla 20. sajandil kadunud naispiloodi Amelia Earharti lennuk? (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amelia Earhart poseerimas mais 1937 oma Lockheed Electra 10E lennuki juures
Amelia Earhart poseerimas mais 1937 oma Lockheed Electra 10E lennuki juures Foto: Albert Bresnik / AP/Scanpix

Kadunud lennukite otsimisprojekti Project Blue Angel allveearheoloogid leidsid Paapua Uus-Guinea juurest lennukivraki, mis võib olla 1937. aastal ümbermaailmalennul kadunuks jäänud ameeriklannast piloodi ja naisõiguslase Amelia Earharti lennuk.

Project Blue Angel juht William Snavely selgitas, et nad teevad vraki juurde veel sukeldumisi, et saada leitud lennuki osas selgust, teatab msn.com. 

«Kuna Earhart lendas selles piirkonnas, siis võime väita, et see võib olla kuulsa naispiloodi lennuk. Täpsem uurimine annab vastuse, mis lennuk see on ja kes sellega lennata võis,» lausus Snavely.

Ta lisas, et esmalt jäi allveearheoloogidele silma klaasosa, mis oli kaetud nuivähkidega. Selle suurus ja kuju klapib 1930. – 1940. aastate lennukitel olevate klaasidega, mis katsid valgustust.  

«Me ei ole leitud objekti veel lähemalt uurinud ja seega ei saa kindlalt öelda, et see on Earharti Lockheedi lennukilt,» lisas uurimisprojekti juht. 

Earhart kasutas oma ümbermaailmalennuks kahemootorilist Lockheed Electra 10E lennukit.

Amelia Earhart tõusmas oma lennukiga õhku Californiast Oaklandi lennuväljalt juunis 1937
Amelia Earhart tõusmas oma lennukiga õhku Californiast Oaklandi lennuväljalt juunis 1937 Foto: Personalities / ©TopFoto/Scanpix

Project Blue Angel kogub nüüd ühisrahatusplatvormi GoFundMe abil raha, et teha lennukivraki juurde veel sukeldumisi.

Seni ei ole 2. juulil 1937 Vaikse ookeani kohal kadunud Amelia Earharti ja ta kaaspiloodi Fred Noonani saatus teada.

Amelia Earhart 20. mail 1937 oma lennuki kokpitis
Amelia Earhart 20. mail 1937 oma lennuki kokpitis Foto: STR / AFP/Scanpix

On neid, kelle arvates tulistasid jaapanlased Earharti ja Noonani lennuki alla ja ameeriklased langesid jaapanlaste kätte, kes pidasid neid spioonideks. Jaapanlased võisid nad hiljem tappa.

Kuid on ka neid, kelle arvates tekkis Lockheed lennukis mingi tehniline rike, Earhart ja Noonan tegid mõne Atlandi ookeani saarele või atollile hädamaandumise. Nad said maandumisel vigastada ja surid saarel.

Earhart ja Noonan tõusid 2. juulil 1937 õhku Paapua Uus-Guinea Lae lennuväljalt, olles enne lennukit tankinud ja muud vajalikku pardale toonud.

Nende sihtmärgiks oli 4113 kilomeetri kaugusel asuv Howlandi saar, mis on USAle kuuluv territoorium Vaikse ookeani keskosas, kuid nad ei jõudnud sellele saarele.

USA mereväe lennujuhtimiskeskusel oli Earhartiga viimane kontakt siis, kui lennuk oli Vaikse ookeani Nukumanu atolli juures. See atoll asub neli kraadi ekvaatorist lõunas.

Viimase kontakti ajal olid nad Paapua Uus-Guineast 1300 kilomeetri kaugusel.

Amelia Mary Earhart (sündinud 24. juulil 1897) oli USA lennunduspioneere ja naisõiguste kaitsja.

Ta oli esimene naine, kes pälvis USA lennuväe teeneteristi (Distinguished Flying Cross) selle eest, et lendas juulis 1932 esimese naisena üle Atlandi ookeani.

Ta tegi mitmeid teisi lennurekordeid ja kirjutas oma lennukogemustest ka raamatuid. Ta oli naispilootide organisatsiooni Ninety-Nines (üheksakümne üheksandad) esimene president.

Earhart jäi 2. juulil 1937 oma ümbermaailmareisil kadunuks ja  ta tunnistati 5. jaanuaril 1939 surnuks.

Amelia Earhart dateerimata fotol
Amelia Earhart dateerimata fotol Foto: / AP/Scanpix

Pärast USA ametlike otsingute lõppemist otsis teda veel aastaid ta abikaasa, jõukas ärimees George Palmer Putnam.

The Wichita Beacon kirjutab Amelia Earharti ja Fred Noonani kadumisest
The Wichita Beacon kirjutab Amelia Earharti ja Fred Noonani kadumisest Foto: Rights Managed / John Frost Newspapers/Mary Evans/Scanpix

Earharti ja ta lennukit otsitakse seni, kuid mitte ükski otsing ei ole andnud kindlat vastust, mis kuulsa naispiloodi ja ta kaaslasega juhtus.

Vaikse ookeani lääneosas Kiribati koosseisu kuuluvalt Nikumaroro atollilt leiti esemeid, mis võisid kuuluda Earhartile ning ka lennukiosi.

Kiribati Nikumaroro atollilt leitud metallitükk, mida seostatakse Amelia Earharti lennukiga
Kiribati Nikumaroro atollilt leitud metallitükk, mida seostatakse Amelia Earharti lennukiga Foto: TIGHAR / REUTERS/Scanpix

Earharti lennukit otsitakse seni eelkõige Howlandi ja Nikumaroro juurest.

Amelia Earhart jaanuaris 1935 Hawaiil Honolulus valmistamas ette oma ümbermaailmalendu
Amelia Earhart jaanuaris 1935 Hawaiil Honolulus valmistamas ette oma ümbermaailmalendu Foto: / AP/Scanpix

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles