Õiglane või mitte? Oscarite nominatsioonid luubi all: 15 üllatust, millega ennustajad mööda panid

Spekter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emily Blunt
Emily Blunt Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

Enne Oscari-nominentide väljakuulutamist eile pärastlõunal avaldasid meediaväljaanded üksteise võidu oma kuldmehikeste prognoose – nüüd aga nimekirju neist, kes nominatsiooniaust ilma jäeti. Ajakiri Variety tegi oma ülevaate 15 suurimast üllatusest, mis käisid vastu valdavale ootusele.

Lavastaja ja peaosatäitja Bradley Cooper ja operaator Matthew Libatique «Täht on sündinud» võtet planeerimas.
Lavastaja ja peaosatäitja Bradley Cooper ja operaator Matthew Libatique «Täht on sündinud» võtet planeerimas. Foto: Neal Preston / Capital Pictures / scanpix

1. Bradley Cooper ei saanudki «Täht on sündinud» eest parima režissööri nominatsiooni. Väidetavalt on Ameerika filmiakadeemial väike tõrge näitlejate vastu, kes lavastajaks üritavad saada ning isegi kui Cooper suutis valmis saada aasta ühe olulisima filmi, siis režissööridebüüdi eest talle Kuldmehikese edu ei kingitud.

«Esimene inimene» režissöör Damien Chazelle ning peaosatäitjad Claire Foy ja Ryan Gosling.
«Esimene inimene» režissöör Damien Chazelle ning peaosatäitjad Claire Foy ja Ryan Gosling. Foto: Charles Sykes / AP / Scanpix

2. «Esimene inimene» jäi peamistest kategooriatest üldse kõrvale. «La La Landi» eest parima režissööri Oscari võitnud Damien Chazelle'i kosmosefilmis üles astunud Ryan Gosling ja Claire Foy ei saanud kumbki osatäitmise nominatsiooni ning helilooja Justin Hurwitz ei saanud nominatsiooni originaalmuusika eest, ehkki Kuldgloobustel õnnestus tal kategooria võita. Küll aga sai film neli äramärkimist tehnilistes kategooriates.

Timothee Chalamet
Timothee Chalamet Foto: snapshot-photography/ B.Shamlo / imago/snapshot

3. Timothee Chalamet tegi Amazoni filmis «Beautiful Boy» suurepärase rolli narkosõltlasena ning arvati, et küllap tuleb teinegi Oscari-nominatsioon pärast mullust. Ei tulnud. Arvatakse, et Akadeemia kipub noortesse südametemurdjatesse veidi üleolevalt suhtuma. 

Adam Driver ja John David Washington filmis «BlacKkKlansman: Must mees klannis» FOTO: Outnow.ch
Adam Driver ja John David Washington filmis «BlacKkKlansman: Must mees klannis» FOTO: Outnow.ch Foto: outnow.ch

4. John David Washingtonil ei õnnestunud oma «BlackKklansmani» rolli eest parima meespeaosa nominatsiooni saada, samas kui Adam Driver tema paarimehena parima kõrvalosa nomika sai.

Ethan Hawke filmis «First Reformed»
Ethan Hawke filmis «First Reformed» Foto: / AP

5. Kõik arvasid, et Ethan Hawke saab oma hingekriipiva pastorirolli eest kriitikute poolt kõrgelt kiidetud filmis «First Reformed» parima meespeaosa nominatsiooni, kuid nii ei läinud.

Emily Blunt
Emily Blunt Foto: MARIO ANZUONI / REUTERS

6. Emily Blunt sai näitlejate gildi poolt nomineeritud oma rollide eest nii «Mary Poppins tagasi» kui ka tema abikaasa John Krasinski lavastatud filmi «A Quiet Place» eest, aga Oscarist tuli tal suu puhtaks pühkida, nagu alati.

«Must panter»
«Must panter» Foto: Marvel Studios / ZUMAPRESS.com

7. Ehkki «Must panter» tegi sel aastal ajalugu, teenides seitse Oscari-nominatsiooni ning olles esimene koomiksifilm, mis eales parima filmi kategoorias võistelnud, ent näitejad, sh peaosatäitja Michael B. Jordan, jäid kõik ära märkimata. 

Toni Collette filmis «Hereditary»
Toni Collette filmis «Hereditary» Foto: / AP

8. Toni Collette sai oma rolli eest õudukas «Hereditary» kriitikutelt palju kiitust, kuid Oscarit talle sedapuhku ette nähtud ei ole. 

Nicole Kidman filmis «Destroyer»
Nicole Kidman filmis «Destroyer» Foto: Kaader videost

9. Kui oleks olnud vähe hõredama konkurentsiga aasta, oleks Nicole Kidman ilmselt saanud oma uskumatult õõvastava kehastuse eest filmis «Destroyer» või emarolli eest «Kustutatud poiss» nominatsiooni. 

Fred Rogers filmis «Won't You Be My Neighbor?»
Fred Rogers filmis «Won't You Be My Neighbor?» Foto: Jim Judkis / AP

10. Ameeriklaste pühest armastatud lastesaatejuhist Fred Rogersist jutustav «Won't You Be My Neighbor?» ei saanud dokfilmide kategoorias isegi mitte nominatsiooni, kuigi seda peeti koguni vääriliseks Oscari-võitjaks.

11. Noortefilm «Eighth Grade», mille režissöör ja stsenarist Bo Burnham oli sel aastal üks Sundance'i festivalilemmikuid, ei saanud parima käsikirja kategoorias ära märgitud. 

12. Lõuna-Korea «Burning» Steven Yeuniga peaosas oli suur Oscari-soosik, mis jäi halastamatult konkurentsist välja.

Willem Dafoe Vincent van Gogh'na filmis «Igaviku väravas»
Willem Dafoe Vincent van Gogh'na filmis «Igaviku väravas» Foto: IMDB

Ometi leidus ka positiivseid üllatusi. Näiteks said nominatsiooni mõlemad suurfilmi Alfonso Cuaroni «Roma» näitlejannad Yalitza Aparicio pea- ja Marina de Tavira kõrvalosas. Kokku sai film 10 nominatsiooni – sama palju kui teine Oscari-favoriit «Soosik». Samuti tõsteti esile Willem Dafoe'd Vincent van Goghi kehastamise eest filmis «Igaviku väravas» ning Poola filmilavastajat Pawel Pawlikowskit tema filmi eest «Külm sõda».

Ikooniline kaader: Marina de Tavira, Marco Graf, Yalitza Aparicio, Daniela Demesa, Diego Cortina Autrey ja Carlos Peralta filmis «Roma».
Ikooniline kaader: Marina de Tavira, Marco Graf, Yalitza Aparicio, Daniela Demesa, Diego Cortina Autrey ja Carlos Peralta filmis «Roma». Foto: Kaader filmist

OTSEÜLEKANNE OSCARITELT FILMZONE'IS

Eestis näitab otseülekannet 91. Oscaritelt eksklusiivselt telekanal Filmzone. Suurejooneline ülekanne Hollywoodist algab 25. veebruari varahommikul staaride suurejoonelise saabumisega punasele vaibale ning jätkub auhinnagala enam kui kolmetunnise otseülekandega. Filmzone on vaatajaile kättesaadav kõigi juhtivate kaabeloperaatorite võrkudes üle Eesti.

Oscarite Eesti teleülekandele ja sellele eelnevale punase vaiba ülekandele elab otsekajastuses kaasa ka ülekande partner Apollo Kinoportaal otse Postimehe esilehel.

Püsige meiega!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles