Vaata pilte: esimese eestlasena polaarmaratonile siirduv Joel Juht võtab kaasa väikelapse kaalus toitu

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lõunal alustas ultrasportlane Joel Juht toidu pakkimist juba 3. veebruaril algavaks polaarmaratoniks Yukon Arctic Ultra –  kokku on jooksule kaasa varutud ligi 16 kg toidumoona.

Polaarmaratonil toitumine on täiesti erinev igapäevaelust – mõned toidud pakitakse vaakumkottidesse, et hoida toidupakkide kaal madalam. Kogu toitu ei pea korraga kaasas kandma – lisaks käesolevale päevale on vaja varuda toitu veel 48-tunniks, et olla valmis ekstreemsetes tingimustes toimetulekuks.

Kogu jooksu vältel on peatuseid 12, kuid toitu saab juurde võtta vaid kolmes punktis, ühes punktis tuleb seejuures hakkama saada täiesti iseseisvalt. Vahepeatused asuvad üksteisest 50-70 km kaugusel ning esimeseks päevaks ennustab Juht ligi 98-kilomeetrist jooksu. «Sain teada, et meile antakse igas punktis kaasa 3 liitrit kuuma vett, seega ülejäänu vajaliku vee peame ise jääst sulatama ja keetma,» rääkis Juht. 

16 kg varude hulgast on ühes päevaks ette nähtud 7000 kcal väärtuses toitu, millest 900g on süsivesikud, 300g rasvad ja ülejäänud valgud. «Rasvade hulk on sellisel võistlusel ülimalt tähtis, sest rasvad annavad energiat ja aitavad kauem vastu pidada,» selgitas Juht. 

Toidu valmistamine võistlusel käib nii, et kuum vesi tuleb paki sisule peale valada ja siis süüa. Joel Juht kasutab Eestimaise tootja Tactical Foodpack'i toite, mis on täiesti naturaalsed, ilma säilitus- ja lisaaineteta. Toit valmib kuuma veega kaheksa minutiga, külma veega seda tarbida ei saa. 

Joel Juht stardib esimese eestlasena polaarmaratonile juba esmaspäeva hommikul kell 6:30 ning Yukon Arctic Ultra maraton algab 3. veebruaril. Juht ei tea, mida tegelikult sellisest kohast ja katsumusest oodata, aga annab endast parima.

Joel Juhti tegemistest saab rohkem aimu tema kodulehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles