INTERVJUU ⟩ Kellest saab järgmine nublu ja kas räpparid rivaalitsevad? Pluuto ja villemdrillem räägivad Soundcloudi räpi telgitagustest

Elu24 erisaate salvestus: Soundcloudi räpparid Pluuto ja villemdrillem. Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia/Scanpix Baltics
Rasmus Rammo
, Reporter-toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2018 oli aasta, kui kõik räppima hakkasid, nii ka Pluuto ja villemdrillem. Soundcloudi räpist sai ülemaailmne sensatsioon ja koolipoistest popstaarid. Elu24 uuris tulevikutähtedelt, kuidas räppimiseni jõuti, millises rütmis Soundcloudi kogukond hingab ja mida tulevik toob.

«Pluuto ja villemdrillem – kaks kutti, kes on päriselt ka Soundcloudi põlema pannud ja seda väga vähese ajaga, nad on Eesti trapi vaieldamatud tulevikulootused, naised tahavad olla nende ja mehed tahavad olla nemad.» Nii tutvustatakse 16-aastast Henryt ja 18-aastast Villemit U3 Kontsertklubi ürituse kirjelduses.

Millal te oma esimese laulu kirjutasite?

Pluuto: See oli vist aasta aega tagasi. Kuna seal olid mu klassivennad peal, kirjutasin ma nendele ka kõik sõnad... ega sealt midagi väga head ei tulnud (puhkeb naerma). Ma arvan, et igal esimesel laulul on omad vead.

villemdrillem: Mina kirjutasin kuskil poolteist aastat, kaks aastat tagasi. Ma ei oska öelda, kas see oli hea tulemus, aga kui ma praegu vahepeal kuulan seda laulu, siis on päris vahvad sõnad. Hea algus oli, enam-vähem.

Kas te lapsepõlves ei ole proovinud kirjutada omaloomingulisi tekste?

V: Eks lasteaias vast ikka pidi luuletusi kirjutama, seda on ikka proovitud, aga mitte niimoodi, et okei, ma hakkan nüüd laulma. Sellist asja pole olnud varem.

P: Absoluutselt mitte. Jõuluvanale ma lasin ka põhimõtteliselt netist kõik.

Sellist muusikat, nagu te ise teete, ei ole eriti kaua Eesti muusikamaastikul olnud. Millise muusika või bändidega te üles kasvasite ja kas see on ka praegust loomingut mõjutanud?

P: Jaa, kindlasti on mõjutanud. Üles kasvades ma isegi nii palju muusikat ei kuulanud kui nüüd viimasel ajal. See viimased kaks aastat on olnud mu jaoks see põhiline aeg, kui olen avastanud kõik artistid. Ikka, muidugi see on mõjutanud minu loomingut ka.

V: Kuna mul on suurem õde, siis ma olen saanud seda muusikalainet temalt. Alguses ma kuulasingi ainult väga mainstream muusikat, mida raadios lastakse. Ja siis samamoodi nagu Henry, mingi aasta või poolteist olen avastanud neid artiste, keda ma praegu väga retsilt vaibin ja kuulan.

Elu24 erisaate salvestus: Soundcloudi räpparid Pluuto ja villemdrillem.
Elu24 erisaate salvestus: Soundcloudi räpparid Pluuto ja villemdrillem. Foto: Madis Sinivee/Eesti Meedia/Scanpix Baltics

Kust te oma artistinimed saite?

V: Vau. Kui ma olin väga noor... see kõlab valesti, ma olen siiani noor... aga oli Instagram ja mu õde kasutas seda nii palju, et see häiris mind. Ma tahtsin teha tema mõnitamiseks ka kasutaja ja panin selle nimeks villemdrillem. See jäi mulle külge ja mulle hakkas see meeldima. Sellel on lihtne kõla.

P: Seda küsimust ma pole varem kuulnud (naerab). Pluuto on ikka taevakeha, mitte koer. Mul oli enne selline rõve hüüdnimi, mille järgi mu sõbrad mind kutsusid. Siis ma ühel päeval mõtlesin, et nüüd on aeg muutusteks, pean mingi uue nime mõtlema. Ja siis lihtsalt bussiga koju sõites mõtlesin väga paljude erinevate asjade peale ja mõtlesin, et okei, Pluuto on normaalne.

Kas Eesti Soundcloudi räpi kogukond eksisteerib, hoiab see kokku, on teie vahel solidaarsus?

P: Mingil määral on selline kadetsemine. Oletame, et mina sain Villemiga tuttavaks Soundcloudi kaudu ja hakkasime suhtlema... ikka tekib sellist asja, et keegi ei võta teist artisti oma sõbrana, vaid võtab teda artistina, hakkab võrdlema oma asju temaga ja tekib selline beef. Aga üldiselt on suhteliselt respectful kogukond meil.

V: Ma arvan, et hetkel või vähemalt 2018. aasta poole pealt oli see kõige suurem nii-öelda muusika asi, mis üldse Eestis oli. Nii palju inimesi teeb seda, jälle kuuled kuskilt, et kas sa oled seda kuulnud või kas sa tead, et tema teeb muusikat. Kuna muusikategemine on nii palju kättesaadavam tänapäeval, siis nii paljud inimesed proovivad. Kas see on naljaga või tõsiselt, aga väga palju tehakse.

Kui ma praegu ütleks, et helistaks Sipelgale või Eutanaasiale, on teil kohe number olemas? On selline läbikäimine?

V: Sipelgaga otseselt ei ole ja Eutanaasiaga ka mitte, aga ma arvan, et ikka leiab selle numbri kui vaja.

2018 oli Soundcloudi räpi jaoks tormiline aasta, kuidas see teid ja Eesti räpimaastikku üldiselt mõjutanud on?

P: Kindlasti on palju isegi minu sõpru, kes on näinud, et kui väga tahta sellega tegelda, saab sellega ka kuhugi jõuda. Väga palju on tekkinud uusi artiste, kes üritavad ka läbi lüüa ja Eestis ei ole see tegelikult väga raske, kui sul on midagi teistsugust pakkuda. Ma ei tea, kui palju see läbimurre on Eestit mõjutanud, ma teen lihtsalt seda, mis mulle endale meeldib. Mind on see mõjutanud niipalju, et väga kiireks on läinud. Ajapuudus on kõige suurem puudus üldse praegu, see on päris kohutav.

villemdrillem x lil nil live Cathouses, 2018.
villemdrillem x lil nil live Cathouses, 2018. Foto: Erakogu

Kas teil sellist konkurentsi on ka, et kes nüüd järgmisena läbi murrab, kellest saab järgmine nublu?

V: Teiste Soundcloudi räpparitega ma ei tea, et oleks, aga Henryga meil on. Ta tahab väga nublu olla, aga eks see kõik peab olema omamoodi.

Henry, tahad väga nublu olla?

P: Ei taha (naerab).

Kui palju seda ette tuleb, et keegi võrdleb nubluga või ütleb, et sina oledki järgmine nublu?

P: Väga palju, kommentaarides eriti, väga-väga palju. Kuna nublu tegi aastaga kõige suurema läbimurde üldse, siis põhimõtteliselt iga teine kommentaar on, et järgmine nublu.

Kuidas selline tagasiside sind mõjutab?

P: Mitte üldse halvasti. Nublu on väga kõva tegija ja see aasta, mis oli, oli tal väga suur aasta, nii et mina võtan seda ainult positiivselt.

Kelle aasta järgmine aasta on?

V: Pluuto!

P: Villemdrillemi aasta on järgmine aasta, mark my words.

Villem, sind võrreldakse ka nubluga?

V: Ma arvan, et seda öeldakse mulle vähem kui Pluutole, aga on öeldud, et on sarnased võtted nubluga. Kui ma kirjutan sõnu, siis ma võib-olla natuke saan šnitti tema võtetest, aga ma panen selle enda vindi juurde. Mulle meeldivad lõbusad sõnad, mis on ka nublul, ja need jäävad ka meelde. Ma teen sellist muusikat, mida mulle endale meeldiks ka kuulata.

Teie laulud räägivad paljuski suhetest ja armastusest. Kui palju sellest, mida te esitate, on teie enda elust võetud?

V: Kõik, olen aus, kõik.

Nii et see tüdruk, kes ainult Fantat lürbib, on ka päriselt olemas?

V: No see ei ole nii lihtne, kui te arvate, aga ta on olemas jah.

Henry, kuidas sinu lauludega on?

P: Kui mul mingis laulus on, et mul on teemandid kaelas, siis seda veel ei ole. Suhete mõttes enamus on tehtud natuke üle või kuidagi muudetud seda, et ei oleks nii obvious, aga kõik põhineb tõel ikkagi.

MyHits Awards 2018: Pluuto.
MyHits Awards 2018: Pluuto. Foto: Konstantin Sednev

Kui palju teil inimesi abiks on, kui te muusikat teete?

P: Need lood, mis on olnud, ongi tehtud nii, et ma teen biidi, ma laulan sisse, ma miksin selle ja ma lasen selle välja. Keegi ei ole mul sättinud seal midagi ega muutnud. Muidugi collab’id teed teise inimesega koos. Nüüd on jällegi avanenud erinevaid võimalusi, näiteks mõni teine produtsent teeb biidi, saadab selle sulle ja kui see on hea ja huvitav biit, siis lihtsalt võtad selle. Aga kuna mulle meeldib miksimine, mis on paljude jaoks see must töö, kus peab tundide viisi vaeva nägema, ei tahaks seda kellegi teise tööks jätta. Mulle just meeldib see protsess laulutegemisel.

V: Ma ütlen ausalt, et mina poleks siin, kui poleks minu väga head sõpra Frederikku, boipepperonit, kes teeb mulle taustad. Meil on väga hea klapp, me olemegi kinda duo. Ta on mind väga palju aidanud. Ja veel on inimesi, ka minu ema.

Kuidas teil kooli kõrvalt aega jätkub, et mussi teha ja laividel käia? Olete pidanud koolist puuduma ka?

P: Päris koolist puuduma vist ei pea, kuna need üritused on enamasti ikka õhtuti, aga pigem jääb just õppimine unarusse – ei saa õhtuti õppida, kui on mingi event kuskil. Selles suhtes võtab see ikka päris palju kooli ajast ära. Aga sellega tuleb lihtsalt leppida ja mingid asjad siis vahele jätta või järele õppida.

V: Ma üritan hoida neid asju eraldi ja teha kooliasjad õigel ajal ära. Ei ole veel segama hakanud ja loodan, et ei hakka ka. Eks näis.

Mis oli teie jaoks aasta 2018 kõige ägedam hetk muusikaliselt?

P: «Mõtetes». See oli täiesti uskumatu hitt, ma ei arvanud, et see nii... ma ei arvanudki mitte midagi. Soundcloud oli minu jaoks lihtsalt selline platvorm, kus ma saan jagada oma asju, ma ei teadnud, et seal midagi toimub. Nüüd on «Mõtetes» vist Soundcloudis 111 000 ja Youtube’is 300 000 kuulamist. Need on päris uskumatud numbrid. Kui ma näen, et mingi laul kõnetab nii palju inimesi, siis see annab mulle tohutult motivatsiooni juurde. Ja muidugi laividel näha, kuidas kõik lihtsalt laulavad kaasa.

V: Mu esimene nii-öelda avalik laiv, mis toimus mu kodutänaval, see on üks hetk, mis mulle kindlasti meelde jääb. Ja kindlasti kõik laivihetked ja see, et on inimesed, kes päriselt kuulavad sind, kellele meeldib sind kuulata ja teavad neid sõnu. See tunne on väga rets, väga äge tunne.

Kuhu edasi, mida 2019 toob?

V: Ma olen mõelnud selle peale, aga välja pole mõelnud. Eks näis, lähen laines vaikselt.

P: Samad sõnad, mingit sihti ei ole ja mulle sobibki see rohkem, et ei ole mingit sihti ja täpseid eesmärke, vaid lähen lihtsalt, nagu Villem ütles, laines kõigega kaasa, mis toimub. Nii tuleb see inspiratsioon.

Kas selline kaugem unistus või soov on, et kui see ära tehtud saaks, olekski kõik korras?

P: Konkreetset soovi ei ole, pigem tahakski veel ägedamaid laive, veel rohkem show’sid, just pakkuda rohkem rahvale. Laividel üritame ka rahvale võimalikult palju show’d tekitada. Muidugi kui ise siin oled ja vaatad neid kõiki inimesi laulmas, siis on täiesti uskumatu tunne, et reaalselt kõik õppisidki sõnad pähe. Soov on lihtsalt teha muusikat sama palju, kui teda on praegu tulnud... viimase kolme kuu jooksul küll pole tulnud, aga teda tuleb, tuleb palju.

Villem, sul on suuremaid plaane, albumi annad välja?

V: See on hea küsimus, seda on palju öeldud ja küsitud. Ma lihtsalt üritan praegu teha võimalikult palju laule nii, et need mulle endale ja kõigile meeldiksid. Mingil hetkel ma kindlasti sean endale kindlad eesmärgid, aga praegu on vara veel öelda, mis ma sel aastal teha tahan.

Elu24 erisaate salvestus: Soundcloudi räpparid Pluuto ja villemdrillem
Elu24 erisaate salvestus: Soundcloudi räpparid Pluuto ja villemdrillem Foto: Konstantin Sednev/EESTI MEEDIA/SCANPIX BALTICS

Pluuto ja villemdrillem esinevad juba täna õhtul Tallinnas U3 Kontsertklubi laval. Rohkem infot ürituse kohta leiab siit.

Vaata ka videot, kus poisid võtavad vastu väljakutse kirjutada kümne minutiga etteantud sõnadega uus laul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles