TOP 10: ühe looga aastapalk kätte ehk kui palju teenivad populaarsete jõululaulude autorid igal aastal

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui palju teenivad igal aastal tuntumate jõululaulude autorid? Pilt on illustreeriv.
Kui palju teenivad igal aastal tuntumate jõululaulude autorid? Pilt on illustreeriv. Foto: Reuters/ScanPix

Kui Eestis peavad muusikud enamasti aasta ringi tööd rügama, et leib lauale tuua, leidub maailmas käputäis ka neid, kelle elutöö saab tehtud ühe lauluga. Elu24 pani kokku edetabeli kümnest artistist, kes kirjutasid kunagi ühe igihalja jõuluhiti ning teenivad sellega siiani pühadeajal aastapalga.

1. Slade - «Merry Christmas Everybody»

Briti rokkbändi 1973. aasta hitt pole mitte ainult edukaim jõululaul, vaid seda peetakse üleüldse «enimkuuldud» palaks. Slade’i algkoosseisu bassimees Jim Lea on öelnud, et seni ei tundu, nagu bändi aegumatu jõuluhitt tulevikus kuhugi kaduda võiks, ning ilmselt on tal õigus, vahendas BBC.

Milles peitub igihalja loo võlu? «Seda võidakse ka 200 aasta pärast kuulata. Ma arvan, et loo võlu seisneb rõõmus-kurblikus tundes ning selles, kuidas meloodia rütmiliselt ja elavalt ringi liigub. See kõlab nostalgiliselt,» arvas bassimees. Loo kaasautor ja bändi endine ninamees Noddy Holder on samal nõul: «See lugu ei aegu – see kõlab ka praegu nii, nagu see oleks salvestatud eile.»

Kui palju jõuluaja populaarseim hitt aasta-aastalt sisse toob? Loo autorid täpset summat avaldada pole söendanud, ent alampiiriks spekuleeritakse kopsakad 550 000 eurot. Teistel andmetel teenitakse loo pealt aastas üle miljoni euro. «Tunnen end mugavalt, nii palju võin öelda,» ütles bassimees küsimuse peale. «See on kindel pensioniplaan,» kinnitas ka Holder ning lisas: «Nii polnud plaanitud, aga see laul elab nüüd oma elu. Seda on kasutatud reklaamides, filmides.»

2. Paul McCartney - «Wonderful Christmastime»

1979. aastal välja antud jõuluhitt oli endise biitli geniaalne äriplaan. Loo ainuautoriks on Paul McCartney: tema kirjutas sõnad ja muusika, laulis loo sisse, mängis klahvpille, kitarri, bassi, trumme ning vastutas ka miksimise ja produktsiooni eest. Seetõttu laekub iga-aastane jõulupreemia, mille suuruseks hinnatakse vähemalt 440 000 eurot, ainult McCartney pangakontole. Maksimaalselt võib mees teenida loo pealt aastas umbes 660 000 eurot. Seega on lauluga teenitud juba vähemalt 15 miljonit, vahendas Forbes.

«Muusikatööstuses kutsume selliseid laulu igihaljasteks,» rääkis meelelahutustööstuse advokaat Bernie Resnick, kes usub, et McCartney teenib igas neljandas kvartalis päris mitme nulliga summa. «Kui kuulata «Lumemees Frostyt», saad kohe aru, et see on eelmisest sajandist, ent McCartney laul ei kõla ka nüüd, pärast 30 aastat aegunult. McCartney nutikus seisneski selles, et ta kirjutas laulu, mis peab ajale vastu,» ütles Resnick.

Kuigi laul mängitakse endistviisi pühadeajal ribadeks, peetakse seda sageli üheks McCartney ebaõnnestumaks looks. Ajakiri Golf Digest on väitnud lausa, et «Wonderful Christmastime» pole halvim jõululaul, vaid üleüldse üks kehvemaid muusikapalasid.

3. The Pogues - «Fairytale of New York»

Kuigi selle briti vähetuntud punkbändi tulud pole ametlikult avalikud, on teada, et aastatel 2012–2016 oli just «Fairytale of New York» Ühendkuningriigi raadiote enimmängitud jõululaul. 1987. aastal välja antud pala on kohalike edetabelite kõrgetel kohtadel figureerinud 16. korral (ka tänavu) ning müünud üle 1,2 miljoni koopia.

Kui palju loo autorid jõuluhiti pealt teenivad? 2016. aastal arvati, et aastane tulu võib ulatuda 440 000 euroni. Loo autorid on selle osas kidakeelseks jäänud ning bändi ninamees Shane MacGowan on otsesõnu öelnud, et sellest ta ei räägi. Kui loo kaasautorilt Jem Finerilt küsiti, kas kunagine hitt on mehe pensionipõlve kindlustus, ütles ta, et annab teada, kui pensioniikka jõuab.

4. Mariah Carey - «All I Want for Christmas is You»

Üllatus-üllatus, maailmakuulus jõuluhitt, mida peetakse teiste kriteeriumide järgi kõige edukamaks, polegi meie edetabeli esikohal. Nielsen Company andmetel on 1994. aastal välja antud laulu alla laetud üle 3,2 miljoni korra, ent aastas teenib Carey arvatavasti ainult 420 000 eurot. Seevastu kokku on lauluga teenitud ilmselt üle 40 miljoni euro.

Eriti popp on jõuluhitt Jaapanis, kus Carey on pidanud seda esitama ka keset juulikuud.

5. Bing Crosby - «White Christmas»

1977. aastal surnud ameeriklase megahitt toob siiani aastas sisse hinnanguliselt 360 000 eurot. Crosby kuulsaks lauldud ja Irving Berlini kirjutatud jõululaul ei juhi müügitabeleid ainult USA jõulusinglite seas, vaid on üleüldse kõigi aegade enimmüüdud singel: kokku on müüdud üle 50 miljoni koopia.

Vaid 18 minutiga kirjutatud hittlaul kõlas esimest korda filmis «Holiday Inn», mis anti välja 1942. aasta juulikuus. Teise maailmasõja ajal popiks saanud jõululaul kõlas rahustavalt ja koduselt ning lendas oktoobri lõpuks müügitabelite tippu, kus püsis 11 nädalat. Järgmisel aastal võitis «White Christmas» parima filmilaulu Oscari ning jõudis kümnendi lõpuni pühadeajal alati müügitabelite etteotsa.

Veel üks rekord: Slacker Radio andmetel on «White Christmas» enimkaverdatud jõululaul, mida on esitanud ligi 1500 artisti, nende seas Taylor Swift ja Katy Perry.

6. Wham! - «Last Christmas»

Jõuluhitt, millest enamasti kõigil juba detsembri alguseks kõrini on, ajab väidetavalt aastas kokku 330 000 eurot. Kaks aastat pärast laulja George Michaeli surma on loo populaarsus aga märkimisväärselt kasvanud, nii et täpset tulu on raske spekuleerida: mõne info kohaselt kogub «Last Christmas» pühadeajal kokku ligikaudu 520 000 eurot.

Nielsen Company 2016. aasta edetabelis, kus reastati jõululaule allalaadimiste arvu järgi, asetses Wham!-i hitt kümnendal kohal ning seda on alla laetud 751 000 korda. Spotifys on seevastu menulugu kuulatud pea 300 miljonit korda.

7. Wizzard - «I Wish It Could Be Christmas Everyday»

1973. aasta pühadeajal Slade’i hiti järel teiseks jäänud briti glämrokipunt otsustas loo 1981. aastal uuesti välja anda, ent kuna esialgne salvestis oli kadunud, tuli laul nädalaga uuesti purki saada. See on ka versioon, mida me tänini raadiotest kuulda võime. Aastatel 2012–2016 oli Wizzardi laul briti raadiote viies enimmängitud jõuluhitt.

Kui palju laul aastas sisse toob? Arvatakse, et ligi 200 000 eurot. Rokkbändi ninamees Roy Wood on öelnud, et loodaks pigem laulu tulude kui tänapäeva pensioni peale, ent täpsustas, et ei saa kopsakat rahasummat kunagi pühade ajal kätte. «Tuleb oodata, kuni nad autoritasud välja arvestavad, nii et jõuluajal on mul enamasti näpud põhjas!» rääkis Wood.

8. Jona Lewie - «Stop the Cavalry»

Kuigi see külma sõja ajal välja antud sõjateemaline protestilaul, mis polnud üldse jõuluhitiks plaanitud, pole sugugi nii tuntud kui meie tabeli esikohad, teenib Lewie loo pealt aastas ilmselt umbes 130 000 eurot. Laul anti välja 1980. aastal ning ilmselt oleks see ka muusikaedetabelite esikohad vallutanud, kui samal ajal poleks tippu kihutanud mõrvatud John Lennoni hitid.

Just nagu McCartney oma looga, on ka Lewie «Stop the Cavalry» ainuautor. «Ma kirjutasin sõnad ja meloodia, nii et saan avaldustasud endale. Ja kuna ma olen muusik, mängisin ma kõik instrumendid ise sisse, nii et saan kõik salvestustasud ka. See oli ühemehesõu,» kirjeldas Lewie tööprotsessi.

Ka nüüd, 38 aastat pärast loo avaldamist laekub pühadeajal Lewie arvele kopsakas summa. «See laul on müünud kolm või neli miljonit koopiat, nii et ma pole kunagi pidanud tööle minema! Umbes 50 protsenti minu tervest sissetulekust tuleb just selle laulu pealt,» rääkis Lewie.

9. Pretenders - «2000 Miles»

Londonist pärit punkrokibänd teenib oma 1983. aasta hiti pealt endistviisi 110 000 eurot aastas. Peamist menu nautiski see Ühendkuningriigis, ent kuna arvatakse, et laulusõnad räägivad teineteist igatsevast armastajapaarist, saavutas see populaarsuse ka laiemalt. Tegelikult räägib laul bändi kitarristist, kes aasta varem vaid 25-aastaselt suri.

Pretendersi lauljatar Chrissie Hynde meenutas, et kitarrist Robbie McIntosh mängib loo peal kenasti. «Ma teeks kõike, et ei peaks kuulama oma häält ja tobedaid sõnu,» ütles Hynde. Poolik lahendus on probleemile leitud: 2003. aastal tegi loost kaveri menukas rokkansambel Coldplay.

10. East 17 - «Stay Another Day»

Nagu paljudel teistelgi ühehitiimedel, on ka 1990ndatel kuulsust nautinud East 17-i suurima hiti autoril Tony Mortimeril looga keeruline suhe. Kuigi poistebändi ainukene esikohahitt toob aastas sisse hinnanguliselt 110 000 eurot, ei taha Mortimer seda enam sugugi kuulata ning oma sõnul lausa palvetab, et seda tema juuresolekul ei mängitaks.

«Seda laulu on ebamugav kuulata. Mu pere ei lase seda kunagi! Mu sõpradele meeldib seda mängida, et mind närvi ajada, aga ma olen nad korduvalt pikalt saatnud,» rääkis Mortimer. Kuigi laul sai jõuluhitiks, oli selle kirjutamine Mortimeri jaoks omamoodi teraapia, et üle saada venna enesetapust, vahendas Daily Mail. Seetõttu ei kavatse mees menulugu tulevikus enam esitada. «Ma ei suuda selle laulu sõnade tähendust ignoreerida,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles