Eesti filmide paremik Madriidis

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist "November".
Kaader filmist "November". Foto: Gabriela Liivamägi

Detsembris toimuvad Madriidis kolmandat korda Eesti filmipäevad ESTilo nórdico. Sellel aastal on festival pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale. Viie päeva jooksul näidatakse filmoteegile kuuluvas art-house kinos Cine Doré  Eesti filme, mis seni Hispaania publikuni jõudnud ei ole.

ESTilo nórdico avab 4. detsembril Lõuna-Koreas, Saksamaal ja Inglismaal preemiaid võitnud EV100 filmiprogrammis valminud ajaloodraama «Seltsimees laps». Oscarile esitatud Kadri Kõusaare «Emas» lahendatakse väikelinnas toimunud tulistamise müsteeriumi. «Ema» linastub Madriidis 5. detsembril.  Filme esitlevad Madriidis režissöörid Moonika Siimets ja Kadri Kõusaar.

Pärast hispaania keeles ilmunud romaani «Mees, kes teadis ussisõnu» jätkub Andrus Kivirähki loomingu tutvustamine Hispaanias Rainer Sarneti lavastatud filmiga «November». Eesti kaasaegset filmiklassikat esindab Veiko Õunpuu 2007. aastal Veneetsia festivalil preemia võitnud «Sügisball». Filmipäevad lõpetab 27. detsembril Triin Ruumeti «Päevad, mis ajasid segadusse», kus režissöör peegeldab 90ndate üleminekuaja noorte sihituid otsinguid. Filmid linastuvad hispaaniakeelsete subtiitritega. Mitmetel linastustel osalevad ka filmide režissöörid.

Filmiprogramm kuulub Eesti Vabariigi 100 rahvusvahelisse programmi ning tähistab ühtlasi ka saja aasta möödumist Friedebert Tuglase «Teekond Hispaania» avaldamisest, mis lõi esimese kultuurisilla kahe maa vahel. ESTilo nórdico on ainus regulaarne Eesti kultuurisündmus hispaaniakeelses kultuuriruumis.

Filmipäevi korraldab Eesti Instituut koostöös Eesti Filmi Instituudi ja Filmoteca Españolaga. Programmi toetavad Eesti Vabariik 100 ja Eesti Vabariigi Suursaatkond Madriidis. 

ESTilo 3 treiler 720 from Karlo Funk on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles