Läti Vabariik 100! TOP10: kuulsaimad lätlased läbi aastate

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurolaulja Marija Naumova on Lätis tuntud naine. Lauljanna võitis ju ka Tallinnas toimunud Eurovisiooni lauluvõistluse.
Eurolaulja Marija Naumova on Lätis tuntud naine. Lauljanna võitis ju ka Tallinnas toimunud Eurovisiooni lauluvõistluse. Foto: Facebook

Läti Vabariig tähistab täna oma 100. sünnipäeva ja selle puhul oleme kokku pannud nimekirja kümnest kuulsast lätlasest, keda eestlased võiksid teada. Vähemalt noorema ajastu omad.

Laulja Lauris Reiniks ja Luisa Värk

Laulja Lauris Reiniks sai maha suure vägitükiga, kui laulis peale oma emakeele ja leedu ning eesti keeles. Paljud eestlased mäletavad tema 2011. aasta laulu koos meie oma Luisa Värgiga (praegu Rõivas), kellega koos esitati laul «Linnamuinasjutt).

Tema tuntumate laulude alla kuuluvad ka  «Es skrienu» (2010; läti ja veel kaheksas, sh eesti keeles: «Ma jooksen») ja «Süda vaikselt närbub» (2012).

Lauris Reiniks
Lauris Reiniks Foto: promo

Jalgpallur Maris Verpankovskis ja Läti jalgpallikoondis

Māris Verpakovskis on Läti rahvuskoondises mänginud (seisuga 15. oktoober 2009) 80 korda ja löönud 26 väravat. Esimene mäng rahvuskoondises toimus 9. juunil 1999, kui mängiti Kreekaga ja saavutati võit 2:1, samas kohtumises tuli ka esimene värav koondise kasuks. Ta valiti 2003. ja 2004. aastal riigi parimaks jalgpalluriks.

Verpankovskis oli meeskonna parim väravalööja, kui ta aitas koondisel jõuda 2004. aastal Portugalis toiminud jalgpalli Euroopa meistrivõistlustel alagrupiturniirile, kus jäädi küll lõpuks viimakse, aga teiste tulemuste seas tehti 0-0 võimsa Saksamaaga.

Maris Verpankovskis esindamas Läti jalgpallikoondist
Maris Verpankovskis esindamas Läti jalgpallikoondist Foto: Wikimedia Commons

Laulja Marie N ja Eurovisioon

Marija Naumova (lavanimi Marie N; sündinud 23. juunil 1973 Riias) on Läti laulja. Ta on salvestanud albumeid läti, inglise, prantsuse, vene ja portugali keeles.

Ta võitis 2002. aasta Eurovisiooni lauluvõistluse Tallinnas. Tema esitatud laul «I Wanna» sai 176 punkti. Marija Naumova oli üks õhtujuhtidest 2003. aasta Eurovisiooni lauluvõistlusel Riias.

Marija Naumova võitis 2002. aastal Eestis toimunud Eurovisiooni
Marija Naumova võitis 2002. aastal Eestis toimunud Eurovisiooni Foto: Wikimedia Commons

Laulja Renārs Kaupers ja Brainstorm

Renars on Läti popartist ja laululooja, kes on kasutanud ka artistinime Reynard Cowper. Renārs Kaupers lõi koos koolikaaslastega Jelgavas 1989. aastal rokkansambli Prāta Vētra (hiljem kasutatud ka nime Brainstorm). Ta on lõpetanud Läti Ülikooli ajakirjanikuna 1996. aastal ning töötanud raadios ja televisioonis.

Renārs Kaupersi esivanemate hulgas on Kuramaalt pärit mõisnik parun Friedrich von Stuart ja tema abikaasa, Immanuel Kanti vennatütar Henrietta Kant.

R.E.M.-i laulja Michael Stipe'i arvates on ta andekas laulukirjutaja.

Rõõmsameelne Renārs Kaupers on bändi Brainstorm solist.
Rõõmsameelne Renārs Kaupers on bändi Brainstorm solist. Foto: Liis Treimann

Kirjanik Andrejs Pumpursi ja ja eepos  «Lāčplēsis»

Andrejs Pumpurs (22. september 1841 – 6. juuli 1902) oli läti kirjanik, läti rahvuseepose «Lāčplēsis» («Karutapja») autor.

Andrejs Pumpurs kirjutas riigi rahvuseepose
Andrejs Pumpurs kirjutas riigi rahvuseepose Foto: Wikimedia Commons

Helilooja Raimonds Pauls ja «Minu sünnimaale»/«Manai Dzimtenei»

Ojārs Raimonds Pauls on sündinud  12. jaanuaril 1936 Riias. Ta on Läti helilooja, pianist ja poliitik. 

Oma kõige populaarsemad laulud on Pauls loonud koostöös luuletajate Ilja Rezniku, Robert Roždestvenski ja Jānis Petersiga. Paulsi laule on esitanud näiteks Alla Pugatšova, Sofia Rotaru, Roza Rõmbajeva, Laima Vaikule, Nikolai Gnatjuk, Jaak Joala, Valeri Leontjev, Andrei Mironov.

Kuulsamaid laule: «Miljon helepunast roosi» (läti Dāvāja Māriņa, vene Миллион алых роз), «Vanaaegsed kellad» (läti Es mīlu tevi tā, vene Старинные часы), «Sinine lina», «Kollased lehed», «Maestro», «Vernisaaž».

Maestro Raimonds Paulsi laule on esitanud ka Jaak Joala.
Maestro Raimonds Paulsi laule on esitanud ka Jaak Joala. Foto: Edijs Pālens/LETA

Korvpallur Kristaps Porziņģis ja NBA

Kristaps on läti korvpallur, kes alates 2015. aastast mängib ta New York Knicksis.

Ka vend Jānis on korvpallur. Kristaps on 221 cm pikk ja kaalub 109 kg.

Tim Hardaway Jr. ja Kristaps Porzingis vedasid Knicksi lõpuks siiski võidule.
Tim Hardaway Jr. ja Kristaps Porzingis vedasid Knicksi lõpuks siiski võidule. Foto: Rick Bowmer/AP/Scanpix

BMX-sõitja Māris Štrombergs ja Olümpia

Nimekirjas teine Maris on Läti BMX-rattur. Ta on kahekordne olümpiavõitja. Ta tuli olümpiavõitjaks 2008. aasta suveolümpiamängudel Pekingis ja 2012. aasta suveolümpiamängudel Londonis. 2008. aastal tuli ta ka maailma- ja Euroopa meistriks.

Maris Štrombergs tõi Lätile olümpiakulla.
Maris Štrombergs tõi Lätile olümpiakulla. Foto: SCANPIX

Proua Vaira Vīķe-Freiberga ja presidendiamet

Vaira oli Läti president aastatel 1997-2007. Ta oli Läti esimene naispresident. 15. septembril 2006 esitasid Eesti, Läti ja Leedu Vaira Vīķe-Freiberga ÜRO peasekretäri kandidaadiks.

Vaira Vīķe-Freiberga oli Läti esimene naispresident.
Vaira Vīķe-Freiberga oli Läti esimene naispresident. Foto: ANDRES HAABU/PM/SCANPIX BALTICS

Jäähokimängija Sandis Ozolins ja NHL

Sandis liitus Põhja-Ameerika jäähokiprofiliigaga 1991. aastal ja ta valiti seitsmel korral hooaja tähtede meeskonda ning võitis ühel korral ka Stanley karika. Mitte nii väga üllatuslik on ta NHLis kõige enam väravaid visanud lätlane. Lisaks sellele hoiab ta siiamaani enda käes mitmeid Colorado Avalanche'i ja San Jose Sharksi eest tehtud rekordeid.

Sotši olümpiamängude avatseremoonial kandis Sandis Ozolins Läti lippu
Sotši olümpiamängude avatseremoonial kandis Sandis Ozolins Läti lippu Foto: SCANPIX
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles