Usu või ära usu! Ümber Suurbritannia ujunud mees astus pärast viit kuud uuesti kuivale maale (1)

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ümber Suurbritannia ujunud Ross Edgley jõudis tagasi kuivale maale.
Ümber Suurbritannia ujunud Ross Edgley jõudis tagasi kuivale maale. Foto: Reuters / Scanpix

Suurbritanniale ujudes ringi peale teinud Ross Edgley astus pärast viit vees veedetud kuud esimest korda kuivale maale. Hullumeelseks vägiteoks, mida pole keegi varem söendanud ette võtta, kulus mehel 157 päeva.

33-aastane ekstreemsportlane Ross Edgley läks vette 1. juunil ning ujus 157 päevaga kellaosuti suunas 2883 kilomeetrit, vahendas Mirror. Edgley on esimene inimene, kes on ujunud ümber Suurbritannia.

Viimasel ujumispäeval liitusid ekstreemsportlasega kolmsada kaasujujat. Rannikule tuli mees samas kohas, kus suve alguses vette läks – Margate'is Kentis.

Pika katsumuse lõpp tegi mehe emotsionaalseks. «Pidin ujumisprillid tagasi ette panema,» ütles Edgley. «Tunne on natuke imelik. Ma pole harjunud, et kindel maapind jalge all on,» rääkis mees.

Teel tuli ette ka väljakutseid. Ekstreemsportlase keel hakkas soolase vee tõttu lagunema ja meduusid nõelasid teda näkku. Kokku sai mees meduusidelt nõelata 37 korda. Samuti tuli rinda pista tõusude ja mõõnade, tugevate külma vee hoovuste ning tormidega. Meest kimbutas ka õlavalu ning kummiülikond hõõrus ja ärritas ta nahka.

Katsumustele vaatamata tuli Edgley eesmärgiga toime, olgugi et esialgne plaan oli teekond läbida saja päevaga. «Olge piisavalt naiivsed, et alustada, ja piisavalt kangekaelsed, et lõpetada,» paljastas ta oma saladuse. Päevas ujus mees kuni 12 tundi, puhates vahepeal tugilaeval.

Edgley eeskujuks oli Matthew Webb, kes ujus 1875. aastal esimesena üle La Manche'i väina.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles