«Simpsonid» loobuvad rassismisüüdistuste tõttu menukast karakterist

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Simpsonid"
"Simpsonid" Foto: SCANPIX

Kultuurilisi ja päevakajalisi kommentaare kajastav joonissari «Simpsonid» on 30. hooajalise tegutsemisaja jooksul lõpuks sunnitud vastuoluliste teemadega tegelema ning rassismisüüdistustele alla vanduma. Sarjast kirjutatakse välja populaarne karakter Apu. 

1989. aastal esmakordselt eetrisse läinud ning 30 hooaega edukalt vändanud animatsioonisari «Simpsonid» on viimased aasta aega maadelnud rassismisüüdistustega erinevate karakterite suhtes. Kõige suurema tähelepanu alla on sattunud indialasest poepidaja Apu Nahasapeemapetilon. Problematiliseks peetakse tema tugevalt liialdatud India aktsenti ja stereotüüpset karakteriseeringut. 

Kõikidest tegelaskujuga seonduvatest murekohtadest on vändatud suisa dokumentaalfilm «Probleem Apuga». Film ilmus 2017. aastal ning autoriks Hari Kondabalu. Produtsent Adi Shankar on lõpuks kinnitanud, et tegelaskuju kirjutatakse seriaalist ilma suure tähelepanuta välja. «Apu karakter kirjutatakse välja. Sellest ei tehta suurt numbrit, kuid nad eemaldavad ta sarjast täielikult, et vältida vastuolusid.»

Apu karakter loodigi ideega väljendada tema abil rassilisi stereotüüpe, kuid tema loomine ei olnud pahatahtlik tegu, kuid 2017. aastal tehtud dokumentaalist selgub kui suurt kahju selle karakteri eksistents endaga toonud on. 

Apu Nahasapeemapetilon.
Apu Nahasapeemapetilon. Foto: / AP

«Kui toodad saadet, mis tegeleb kultuuriliste kommentaaride väljendamisega ja oled järsku liiga hirmul, et kultuuri kommenteerida, eriti kui tegemist on osaga kultuurist, mille loomises oli ka sinul osa, siis on toodame saadet, mis räägib argpükslikkusest,» sõnas Shankar IndieWire'le. «Tegemist ei ole ei sammuga edasi, ega tagasi, vaid lihtsalt suure sammuga küljele,» ütles ta. 


Meenuta karakterit ja otsusta, kas tegemist oli õige või vale otsusega:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles