Video: staarpsühholoogi Jordan Petersoni «ohtlik ja halvustav» reklaam keelati Iisraelis ära

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jordan Peterson
Jordan Peterson Foto: Wikimedia Commons

Staarpsühholoog Jordan Petersoni ja Briti autori Douglas Murray, kes tuuritavad praegu mööda maailma, YouTube'i reklaamid keelati Iisraelis ära, kuna heebreakeelse tõlkega tundusid need olevat ohtlikud ja halvustavad.

Populaarsete autorite Jordan Petersoni ja Douglas Murray heebrea subtiitritega reklaamid YouTube'is keelati ära, kuna need olid liiga ohtlikud ja halvustavad. Blokk aga ei kestnud kaua ning nüüdseks on mõlemad videod taas avalikud, kirjutas The Jerusalem Post.

Nii Petersoni kui Murray raamatud avaldatakse järgnevate kuude jooksul heebrea keeles koostöös parempoolse kirjastaja Sella Meiri ning konservatiivse juudi institutsiooni Tikvah fondiga.

YouTube blokkis ajutiselt kaks Murray ja ühe Petersoni reklaami, kuid keeld eemaldati teisipäeval, kui The Jerusalem Post Groupi raadiojaama 103FM produtsent Erel Segal Google'iga ühendust võttis.

Iisraelis keelati ajutiselt ära kaks Douglas Murray reklaami.
Iisraelis keelati ajutiselt ära kaks Douglas Murray reklaami. Foto: Lionel Derimais

Peterson ja Murray on «intellektuaalse tumeveebi» liikmed. Tegu on heterodokse grupiga akadeemikutest ja kirjutajatest, kes said tuntuks läbi ebatraditsioonilise meedia, nagu YouTube, ja kes loevad end asuvat väljaspool tavalist poliitilist parem-vasak diskursust.

Murray on britist poliitiline kommentaator, kes avaldas eelmisel aastal raamatu «The Strange Death of Europe: Immigration, Identity Islam». Ta on Islami ja migratsiooni suur kriitik ning kuulub Iisraeli rahvusvahelise uuringuinstituudi NGO Monitor juhatusse.

Peterson on Toronto ülikooli psühholoogiaprofessor, kes sai kurikuulsaks, kui protestis Kanada seaduse vastu, mis nõuab kodanikelt teatud keelekasutust ning tema YouTube'i postitatud videod oma loengutest on ülimalt populaarsed. Tema sel aastal avaldatud raamat «12 Rules for Life», mille eesmärk on pakkuda lugejatele eetilisemat ning eesmärgipärast eluviisi, on saanud rahvusvaheliseks bestselleriks.

Shibboleth konsortsiumi kaasavaldaja Rotem Sella sõnas, et heebrea subtiitritega Petersoni video, mille ta avaldas, ei sisaldanud mitte ühtegi vastuolulist avaldust, mille poolest mees tuntud on.

«Paistab, et on olemas suur hulk inimesi, kes elavad oma kajakambris ja kes kuulevad ainult ühte tüüpi arvamusi, ning kes arvavad, et teiste õiguslikud ning tähtsad arvamused on ühiskonnale ohtlikud,» sõnas Sella. 

Mees lisas: «See ainult näitab Iisraeli kirjastuse tegevuse vajalikkust tegeleda peavoolust väljaspool oleva konservatiivse kirjastuse avaldamisega, mis esitab väljakutse olemasolevale diskursusele».

Google'i allikas sõnas, et videote blokkimise taga on viga automaatses süsteemis ning keelu eemaldamisel ei ole mitte mingit seost sellega, et ajakirjandus nendega ühendust võttis. Allikas lisas, et Petersoni ja Murray videod ei rikkunud mingil määral Google'i nõudeid ja tingimusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles