Politsei võib olla süüdi noore poisi invaliidistamises

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei võib olla süüdi noore poisi invaliidistamises. Pildil olev politseinikul pole looga mingit seost.
Politsei võib olla süüdi noore poisi invaliidistamises. Pildil olev politseinikul pole looga mingit seost. Foto: HENRY NICHOLLS / REUTERS / SCANPIX

Kolm politseinikku, kes valetasid sündmuste kohta, mis viisid noore poisi invaliidistumiseni, vallandati oma ametikohalt. Uurimine, kes on poisi vigastustes süüdi, veel käib.

Viis aasta tagasi, 6. mail 2013, visati siis 19-aastane Julian Cole turvamehe poolt ööklubist välja. Poiss proovis mitmel korral klubisse naasta, et raha tagasi saada, kuid see tal ei õnnestunud. Tekkinud intsidendi ajal löödi Julian Cole kahel korral pikali - üks kord turvamehe ja teine kord kolme politseiniku poolt, kirjutas Metro.

Julian Cole kannatas viis aastat tagasi vigastused, mis võivad ta igavesti vegetatiivsesse olekusse jätta. Ta oli siis vaid 19-aastane.
Julian Cole kannatas viis aastat tagasi vigastused, mis võivad ta igavesti vegetatiivsesse olekusse jätta. Ta oli siis vaid 19-aastane. Foto: Kuvatõmmis videost

Kui Cole oli vastuhakkamise lõpetanud, otsustasid politseinikud poisi mikrobussi viia ning transportisid ta umbes kahe kilomeetri kaugusel olevasse Greyfriarsi jaoskonda. Siis aga avastati, et poisi kael on murtud. Lisaks sellel sai poiss südamerabanduse, ajukahjustuse ning on nüüd vegetatiivses seisundis ja vajab 24 tunnist abi.

Esmaspäeval leiti Bedfordshire'i politseinikud Hannah Ross, Sanjeev Kalyan ja Nicholas Oates valeütluste andmises süüdi. Politseinikud valetasid teismelise poisi füüsilise konditsiooni kohta, kui nad ta ööklubi juurest jaoskonda viisid. Seersand Andrew Withey leiti ebapädeva tervisekontrolli läbiviimises süüdi olevat ja sai viimase kirjaliku hoiatuse.

Julian Cole'i ema Claudia sõnas, et tal on hea meel, et politseinikud said kinnimätsimise eest teenitud tasu ning nad jätkavad koos võimudega tema poja invaliidistanud osapoole väljaselgitamist.

Politsei püüab välja selgitada, kes on Julian Cole'i vigastustes süüdi
Politsei püüab välja selgitada, kes on Julian Cole'i vigastustes süüdi Foto: Facebook

Konstaablid andsid olukorra kohta valeväiteid, öeldes, et Julian kõndis ise politseibussi juurde. Kuid pealtnägijate tunnistused ja turvakaamera salvestis näitab selgelt, et kolm politseiniku vedasid liikumatu Juliani bussi juurde, tema jalad maas järgi lohisemas ning pea rippumas. Politseinikud väitsid ka, et poiss suutis oma jalgu liigutada ning pani bussi taga istudes endale tennise ise jalga. 

Poiss oli üritanud tol õhtul pool kaks öösel mitmel korral klubisse tagasi sisse saada, kuni viimaks uksel olnud turvamees ta käte vahele haardesse võttis ning hoidis teda seal seni, kuni konstaablid Ross ja Oates sekkusid. Poisil õnnestus püsti saada enne kui konstaablid Ross, Oates ja Kalyan ta taaskord maha surusid ning tal käed raudu panid.

Nad tõstsid ta üles, surusid maha ja tõstsid siis uuesti üles, enne kui nad ta arreteerisid ja bussi viisid. Poiss transporditi umbes kaks miili eemal asuvasse Greyfriars jaoskonda, kus ta bussist välja tõstes ei suutnud enam ise seista. Mõned minutid hiljem kutsus konstaabel Ross kiirabi.

Cole'ide pere jurist Rachel Harger sõnas: «Tänased leiud on suureks sammuks edasi, et välja selgitada Juliani raskete vigastuste tagamaad.»

Julian Cole'i ema Claudia sõnas, et tal on hea meel, et politseinikud said kinnimätsimise eest teenitud tasu.
Julian Cole'i ema Claudia sõnas, et tal on hea meel, et politseinikud said kinnimätsimise eest teenitud tasu. Foto: Facebook

Harger lisas: «See kohtuistung ei olnud selleks, et väljaselgitada, kes on Juliani vigastustes süüdi, küll aga näitas see, et pere kaua kahtustatud võimalus, et politseinikud andsid sündmuste kohta ebatõeseid väiteid, vastab tõele.»

Pärast nende tõendite avalikuks tulekut pöördus pere politsei järelvalveameti poole ning palus neil juhtunut uuesti uurima hakata. Praegusel juhul ei ole leitud mingeid tõendeid, et kolm konstaablit oleksid poisi vigastustes süüdi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles