Ameeriklane reageerib Eesti tulevikuühiskonnale: see on täiesti hullumeelne, vaimustav!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estofiilist ameerika juutuuber ülistab eesti muusikat, traditsioone ja maiustusi
Estofiilist ameerika juutuuber ülistab eesti muusikat, traditsioone ja maiustusi Foto: Kuvatõmmis videost

Ameerika Youtuber Brian Velez on enda vaatajaskonda Eesti ja meie kultuuriga tutvumise abil kõvasti kasvatanud. Noormees jätkab Eestiga tutvumist ning just siis kui ta arvas, et rohkem üllatusi varuks pole, teeb ta tutvust Eesti e-riigiga!

Ameeriklane Brian Velez on võtnud endale ette Eestimaa hingeelu korralikult tundma õppida. Eelnevalt on noormees kuulanud meie tuntuimate muusikute lugusid, esinemisi Eurovisioonil, tutvunud Laulupeoga ning maiustanud Eestimaiste maiustustega. Kõigest eelnevast oli ta üpris vaimustuses. Täiesti teistsuguse rahvuse tundmaõppimine ning ka eestimaalaste aktiivne tagasiside on tekitanud huvi ka meie riigi ühiskonnas toimuva vastu. Värskes videos uurib mees, kuidas on nii väikses riigis õnnestunud jõudsalt kanda kinnitada e-ühiskonnal. 

Suurimaks üllatuseks on Briani meelest meie e-maksusüsteem. Kui 95% Eesti kodanikest esitab oma maksuandmed vaid mõne minuti jooksul läbi interneti, siis keskmine Ameeriklane kulutab sellele umbes 13h. Lisaks tuleb seista järjekordades ning valutada pead, kas kõik ikka korrektselt esitatud sai. 

Muljet avaldas ka meie endine president Toomas Hendrik Ilves. «Ta inglise keel on veatu!» sõnab ta. Meie muidugi teame, et endine president on pikka aega Ameerikas elanud ning kodumaale naastes kuulsime hoopis meie tema eesti keeles ameerikapärast aktsenti. Sellegi poolest on rõõm, et Eestit esindavad inimesed ka keelevaldamise eest hea mulje jätavad. 

Briani suurimaks murekohaks meie e-riigist kuuldes oli selle süsteemi turvalisus. Kui kõik eksisteerib «pilves», siis ka sellele on võimalik ka võõrastel või kurjategijatel ligi pääseda? Jahmatama panevaks tõsiasjaks oli Briani jaoks ka see, et Eesti riik sai osaliseks esimesele ametlikule küberrünnakule, mis suunatud ühe riigi süsteemi pihta. 

Kuuldes sellest, et lihtsamat kodeerimist õpetatakse juba algkooli lastele pidi Brian suisa video peatama. «Ma töötasin maailma suurima tehnoloogiafirma heaks ja alles hiljuti pidin hakkama kodeerimist õppima. See pole niivõrd keeruline, kuivõrd ajamahukas ja nõuab palju ajumahtu...» avaldas ta oma üllatust. Samas avaldas ta ka muret, et kui tehnoloogia kasutamine on nii kiirelt arenenud ning selle abil palju infot vahetatakse, kuivõrd turvaline see on ning kas liigselt hoogsa arenguga jõuavad sammu pidada ka turvameetmed.

Vaata kogu videot:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles