Ajalugu on sündinud: Kanada legaliseeris kanepi; karistusest pääsevad ka varasemalt süüdimõistetud

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kanadas hakkas tänasest kehtima kanepi mõnuainena kasutamise ja müügi legaliseerimisseadus. Püüdega aine tarbimist reguleerida ning noori selle eest kaitsta, lõikavad kasu ka krooniliste valude all kannatavad inimesed ning varasemalt aine omamise eest karistatud kurjategijad. 

Kanada sai teiseks riigiks maailmas, kes kanepi kasutamise ja müümise legaliseerinud on. Sealhulgas on ta esimene G7 liitu uuluv riik. Maailma esimene riik, kes kanepi tootmise, müümise ja tarbimise legaliseeris oli Uruguay, kes tegi seda juba 2013. aastal. Ameerika Ühendriikides on sama teinud 9 osariiki 50st. 

Kanadat esindavate ametnike sõnul oli kaalutlus kanepi müügi ja tarbimise legaliseerimiseks soov selle tarbimist ja ringlust reguleerida. Illegaalselt liikuvad ained võivad tekitada tõsiseid tervisekahjustusi ning on alaealiste jaoks liigselt kättesaadavad. Kuigi mõned tervisespetsialistid on avaldanud muret kanepi legaliseerimisega kaasnevate terviseprobleemide üle, on rahvas murekohad ümber lükanud - tulu olevat oluliselt rohkem kui kahju. Näiteks saavad seaduslikult leevendada oma valu inimesed, kes kannatavad krooniliste valude, või neuroloogiliste probleemide käes. Teaduslikult on tõestatud näiteks õigesti toodetud kanepiõli kasutamise positiivsed tulemused migreenide, krooniliste lihas- ja liigsesvalude, tourette'i sündroomi ja psoriaasi ravis, või ebamugavuste, valude talumisel. 

Värske legaleerimsseadus tõotab head ka neile, kes viimase aasta jooksul kuni 30 grami kanepi kaasas kandmise eest kinni on peetud. Lähinädalate jooksul jõustub seadus mille kohaselt loetakse nende süütegu tühistatuks. 

Kanepit saavad osta ja tarvitada kanda vähemalt 18-aastased kodanikud. Korraga tohib omada kuni 30 grammi kanepit. Lisaks on lubatud kanepitaimede kodus kasvatamine, kuid saadused on lubatud vaid isiklikuks kasutamiseks. 

Kanepit ei hakata müüma tubaka- ja alkoholitoodetega koos, vaid nende jaoks on loodud spetsiaalsed müügipunktid, mille tegevust reguleerib kohalik omavalitus. Riiki sisenemine või riigist väljumine koos kanepiga on keelatud ning on endiselt karistatav. 

Probleemide tekkimise vältimiseks hakkasid lisaks kanepi legaliseerimisega kehtima ka erinevad regulatsioonid: näiteks on kanepijoobes autorooli istumine keelatud, ning nii nagu alkoholigi puhul tasub sellega piiri pidada, joobeseisundi tõttu avaliku korra rikkumine on endiselt karistatav. 

Vaata galeriist, kuidas tähistasid kanadalased Torontos ööd vastu kolmapäeva, mil kanepi legaliseerimise seadus jõustus!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles