Mart Helme Sepo Seemani paroodiast: originaal on kindlasti parem! (1)

Kadi-Maarja Võsu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poliitik Mart Helme ei leia tiheda graafiku kõrval meelelahutusega sammu pidamiseks aega, kuid on vendunud, et parodeeritud etteaste oli originaalesituses parem.
Poliitik Mart Helme ei leia tiheda graafiku kõrval meelelahutusega sammu pidamiseks aega, kuid on vendunud, et parodeeritud etteaste oli originaalesituses parem. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Sepo Seemani esitatud paroodia praegusest poliitikust Mart Helmest, saates «Su nägu kõlab tuttavalt» osutus nõnda skandaalseks, et ka päevi hiljem kütab eeskätt EKRE-meelsete inimeste seas kirgi. Mida arvab aga parodeeritav ise?

Sepo Seeman tegi saates «Su nägu kõlab tuttavalt» riskantse paroodia, mis ei piirdunud pelgalt praeguse poliitiku kunagise muusikukarjääri parodeerimisega. Pärast etteastet jätkas mees kehastatud karakterina erinevate vastuoluliste väljaütlemistega. Kuigi nii nalja sihtmärgiks olnud kohtunikud ja kaasosalejad kui ka publik saalis ei pannud seda sugugi pahaks ning naersid kaasa. 

Sepo Seeman avaldab Elu24le antud intervjuus, et etteastele järgnenud sketš oli spontaanne ja lõbus. «Kes on see õnnetu inimene, kes arvas, et midagi läks nihu? Kui mina oleks EKRElane, või Mart Helme, siis ma oleks tänulik sellisele saatele ja vennale, sest ma arvan, et igasugune kajastus on hea kajastus. Kui nüüd keegi arvab, et seal oli midagi halba, siis ta on lihtsalt rumal inimene.» EKRE-meelsete inimeste Facebooki gruppides ollakse kohati aga hoopis teisel arvamusel. Ettastet peeti labaseks, üle võlli keeratuks ning tonti näht seal, kus seda arvatavasti polnudki.

Näiteks kirjutas üks grupi liige Sepo Seemani tehtud etteastest teatava postituse alla: «Tundes Marti, ei sarnanenud Sepo etteaste millegi muuga kui härja ilaga. Üritas Mart Helmet näidata kergesti ärrituva, ebakindla, introvertse, ksenofoobse ja ka Hitlerile viitavana (riietus ja soeng), kes elab pimedas käskude ja keeldude maailmas. Üldiselt jah, see saade tõi EKREle punktivõidu, näidates kui kaugele sotsid on võimelised minema ja uskuge see ei ole veel nende lagi kaugeltki mitte!»

Sepo Seeman Mart Helmet parodeerimas.
Sepo Seeman Mart Helmet parodeerimas. Foto: Kuvatõmmis videost

Foorumis keerleb arutelu suuresti ka selle ümber, kas antud etteaste oli poliitiline vangerdus, mis vastaserakonna poolt kinni makstud. «Sepost oli Mihkel Smeljanski grimmitud,» kirjutab foorumikasutaja. «Sepo on professionaalne, palgaline rahva lõbustaja, antakse teema, isik ette, tema täidab sellega ürituse mahu vastavalt publikule ja formaadile.» Väite heakskiiduga liitub teinegi kasutaja, kes kommentaarile vastuseks kirjutab: «Talle anti käsk võimalikult palju naeruvääristada EKRE juhti ja tema isamaalisi tõekspidamisi.. no ja ta tegi mis suutis ja oskas..»

Neid kasutajaid, kes paroodias nalja näevad ning etteaste heaks kiitsid püütakse mõistusele tuua, küsides, kas nende meelest on inimese ksenofoobse ja rassistlikuna esitlemine heakskiidetav. «Paljudele paistab meeldivat, et Mardi aadressil tehti Sepo poolt esinemisjärgselt ksenofoobseid, rassistlike ja fašistlikke remarke? Sooviks lahtiselgitamist, mis neis Sepo poolt tehtud kommentaarides just teile naljakas tundus? Paljudest postitatud kommentaaridest jääb mulje, nagu oleksid antifa tegelased siia lehele trollima tulnud. Kiidate heaks, et Mart ongi rassist ja ksenofoob ning meie väike Hitler? Et venelased on lollid ja arenemisvõimetud ning kohtunike pead peaksid giljotineeritult veerema? Sest sellest just Sepo rääkis. Teen sellest järelduse, et paljudel jäi Sepo esinemisjärgsed kommentaarid nägemata, aga sõna tahaks vaatamata sellele hirmsasti võtta või puuduvad neil elementaarsed alusväärtused kõigest sellest, millel baseerub meie väike rahvusriik ja nalja tegemine kõige ja kõigi üle on ok. Kas teile ei tundu, et kuskilt võiks piir jooksta ja miskit võiks ka pühaks jääda?» kirjutab üks grupi liikmetest. 

Sepo Seeman kinnitas Elu24le antud intervjuus, et etteastes ei olnud mitte midagi pahatahtlikku: «Ma arvan, et tegemist on toreda ja targa inimesega. Kui selle ümber keerutatakse üles mingi tolm, et kedagi on solvatud, on mul nendest inimestest pigem kahju. Või on nad lihtsalt kahepalgelised ja naudivad seda promo mida saab EKRE. Mina arvan, et oli lõbus paroodia. Kui hakkame igasuguse nalja pärast tolmu üles keerutama, on mul tõesti kahju nendest, kes arvavad, et selles etteastes oli midagi õelat, pahatahtlikku,» sõnas ta. «Poliitikud on sellised nagu nad on ja nende üle tuleb alati nalja teha. Nad ei ole mingid pühad lehmad, kaasa arvatud EKRE!» 

Näitleja Sepo Seeman.
Näitleja Sepo Seeman. Foto: EERO VABAMÄGI / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Mart Helme sõnas Elu24le antud intevjuus, et tema silme ette pole paroodia veel jõudnud ning lisaks puudub tal ka selle vastu huvi: «Mis ma tast ikka vaatan? Olen veendunud, et originaal on kindlasti parem.» Lisaks peab ta poliitilise vastupropaganda väiteid antud esinemisega täiesti naeruväärseks: «Sel ajal kui ma muusikaga tegelesin ei olnud ma poliitik, panna minu praegune tegevus kuidagi sellesse konteksti, ei ole kaks pluss kaks, mida annab kokku panna.» 

«Me tegelesime puhtalt musitseerimisega, tantsupidudel ja muudel üritustel mängimisega, kui seda tänasel päeval keegi poliitiliseks teeb on see lihtsalt ebadekvaatne, sest siin ei ole mingit poliitilist tausta, see on puhas muusika,» sõnas ta Elu24le.  

Paroodiat ei plaani mees ka vabal hetkel järgi vaadata, sest tema elus puhuvad hoopis olulisemad tuuled: «Mul on täiesti ükskõik! Ma ei ela minevikus, elan tänases päevas ja tulevikus. Mulle on väga palju tehtud ettepanekuid osaleda erinevates meelelahutussaadetes osalemiseks, aga olen alati ära öelnud. See on valdkond, mis on minu jaoks ebaoluline, mind ei huvita see.»

Ka tagasipöördumine muusikamaailma ei ole hetkel poliitiku plaanides, ka pensionipõlves mitte. Siiski jätab ta oma vastuses väikse varba erinevate võimaluste jaoks ikka ukse vahele: «See, mida sa teed 25-aastaselt ei ole see mida hakkad tegema kuskil 70-aastaselt, eks aeg teeb oma töö. Ei lähe enam lavale hüppama ja kargama. Võib-olla mingil retrokontserdil jalutan üle lava korraks ja teen natuke häält aga mingit bändi tegema hakata ja kuskil ööd läbi ringi sõita ja esineda ja ühelt kontserdilt või ürituselt teisele, on minu jaoks läbitud etapp, ei arva, et selle juurde tagasi pöördun.» 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles