Füüsik Stephen Hawking ennustas superinimeste tulekut

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Professor Stephen Hawking ennustab superinimeste tulekut
Professor Stephen Hawking ennustab superinimeste tulekut Foto: SWNS.com/Scanpix

Enne seda, kui professor Stephen Hawking selle aasta 14. märtsil suri, ennustas ta geneetiliselt arendatud superinimeste teket. Füüsik kirjutas selle mõtte üles oma kõige hilisemas essees.

Kuid geneetiliselt arendatud superinimeste tulek ei oleks Hawkingi arust hea mõte. Professor lisas, et kui «superinimeste» areng jätkuks ilma kontrollimata, siis võivad geneetiliselt arendatud inimesed ülejäänud inimkonna hävitada, kirjutas Metro.

Stephen Hawking pani mõtted kirja teisipäeval avaldatavas raamatus «In Brief Answers to the Big Questions», andes teada oma murest, et rikkad inimesed võivad suurenenud intelligentsuse ja eluea pikendamise nimel enda ja oma laste DNA-d muutma hakata.

Hawking kirjutas: «Ma olen kindel, et inimesed avastavad sel sajandil, kuidas oma intelligentsust ja instinkte, näiteks agressiivsust, paremaks muuta. Kindlasti võetakse vastu seadused, mis reguleerivad inimeste geneetilist arendamist. Aga mõned inimesed ei suuda vastu panna kiusatusele arendada inimeste tunnusjooni, nagu mälu, vastupidavus haiguste vastu ja elu pikkus.

Professor Stephen Hawking.
Professor Stephen Hawking. Foto: Dan White / SWNS.com / Dan White / SWNS.com

Kuigi füüsik, kelle tuntuim teos on «A Brief History of Time», tekitas oma ennustustega vastuolu, siis ei teinud professor muud, kui osundas inimeste tähelepanu geneetilisele arendamisele ning ohtudele, mida see tavainimestele võib kaasa tuua.

Hawkingi ennustus meenutab väga palju eugeenika liikumise ideed valikulisest arendamisest ehk Crisprist, süsteemist, mis võimaldab teadlastel modifitseerida halbu geene ja need uutega asendada. Vaid kuus aastat tagasi leiutatud revolutsiooniline tehnika lubab teadlastel sihtida ja lõigata igasugust geneetilist materjali. 

Eugeenika ehk tõutervishoid on liikumine, mis propageerib inimkonna genofondi parandamist. Eugeenika üheks rajajaks oli Francis Galton. Liikumine pidas vajalikuks ühiskonnale kasulikeks peetavate pärilike omaduste (andekus, töökus, kohusetunne) edasikandumise soodustamist («positiivne eugeenika») ja kahjulikeks peetavate omaduste (pärilikud haigused, kuritegelikkus) edasikandumise takistamist («negatiivne eugeenika»). Üheks eugeenika vormiks oli Saksamaal rakendatud rassihügieen.

CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats; hääldatakse «crisper») ehk klasterdatud regulaarsete vahedega lühikesed palindroomsed kordused annab aluse genoomi editeerimise tehnoloogiale CRISPR-Cas9 süsteem, mida kasutades on võimalik erinevatesse organismidesse sisse viia püsivaid geenimodifikatsioone.

See on küll Kapten Ameerika, aga teoreetiliselt võib Eesti tulevikus saada samuti oma superkangelase
See on küll Kapten Ameerika, aga teoreetiliselt võib Eesti tulevikus saada samuti oma superkangelase Foto: Kultuurikava.ee

Kui geneetiliselt arendatud superinimesed peaksidki reaalsuseks saama, siis kes ütleb, et varsti ei võiks Eestis ringi liikuda meie oma superkangelane Kapten Eesti?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles