Oksjonil ribadeks lõigatud Banksy töö väärtus on ekspertide hinnangul kahekordistunud

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ST PETERSBURG, RUSSIA - SEPTEMBER 13, 2018: A Balloon Girl mural on display at an exhibition of works by England-based street artist Banksy opening at St Petersburg's Manege Central Exhibition Hall. Anton Vaganov/TASS
ST PETERSBURG, RUSSIA - SEPTEMBER 13, 2018: A Balloon Girl mural on display at an exhibition of works by England-based street artist Banksy opening at St Petersburg's Manege Central Exhibition Hall. Anton Vaganov/TASS Foto: Anton Vaganov / Anton Vaganov/TASS

Maailmakuulus tänavakunstnik Banksy lasi oma miljon naela maksnud taiese kohe pärast oksjonil mahamüümist hävitada. Teos on ribadeks lõigatuna aga oma hinnas hoopis kahekordistunud. 

«Girl with Balloon», mis on Banksy üks tuntumaid töid, pandi  Londonis oksjonile. Raamitud joonistus, millel väike tüdruk sirutab käe südamekujulise õhupalli suunas, oli Sotheby oksjonimajas kõige viimasena müüdud taies, vahendas Metro. See müüdi sama raha eest, mis Banksy seniajani kõige kallim töö - 1,04 miljonit naela.

Kuid kunstnikul oli varuks veel üks trikk: lõuend läks peale ostu raami sisse peidetud purustajast läbi. Miljon naela maksnud pildi hävitamine tekitas saalis olnud rahvas hämmingut. 2006. aastal loodud pilt rippus ribadena raami küljes. 

«Girl with a red balloon», Banksy.
«Girl with a red balloon», Banksy. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS

Ekspertide hinnangul on töö väärtus nüüd aga hoopis kahekordistunud. Kunstiekspert Joey Syer ütles: «Tegemist on lähiaegade kõige ikoonilisema kujutisega. Selle väärtus on tõusnud hüppeliselt ning 20% aastakasvu on näinud nii signeeritud kui signeerimata teosed. Banksy autentsete teoste hinnad ületavad pidevalt 115 000 naela.»

«Oksjoni tulemus vaid suurendab juba käimas olevat suunda. Arvestades meediatähelepanu, mida see nali on tõmmanud, on õnnelikul ostjal võimalik teose eest kahekordne summa tagasi saada, kui ta peaks otsustama seda edasi müüa. See on nüüd osa kunstiajaloost.»

Banksy on Bristolist pärit kunstnik, kelle identiteet on siiamaani saladus. Ta sai kuulsaks, kui mitmed tema satiirilise alatooniga graffitid ilmusid üle kogu Suurbritannia erinevatele hoonetele.

Tema reedene aktsiooni oli vaid üks mitmest autoriteedi vastu suunatud avaldusest. Banksy tööde hulka kuulub ka näiteks 2015-aastal avatud Dismaland. Tegu on Disneylandi stiilis düstoopialiku teemapargiga, mis ei ole lastele mõeldud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles