ELU24 BLOGI: Tehtud! Teet Daaniel ujus esimese eestlasena üle La Manche'i väina (6)

Britten Torstenberg
, Reporter-toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Daaniel enne La Manche'i väina ületamist.
Teet Daaniel enne La Manche'i väina ületamist. Foto: Erakogu/ Teet Daaniel

Täna öösel, umbes kella 1:30 (kohaliku aja järgi) oli avaveeujuja Teet Daanieli start Suurbritanniast. Hulljulge sportlase eesmärgiks on ujuda üle La Manche'i väina abivahendeid kasutamata. Nüüdseks on eesmärk edukalt täidetud!

Kuigi üle La Manche'i väina ujumine kõlab juba nagu vägitegu omaette, ei kasutanud ta seejuures isegi mitte ujumisülikonda. Tema ujumise juurde kuulusid ainult ujumismüts, prillid ja ujumispüksid. 

Teet Daanielist sai esimene eestlane, kes üle La Manche'i väina ujunud on. Läbitud distantsiks ligi 34 kilomeetrit.

Teet Daanieli teekond seisuga 7:30, 27/09/18
Teet Daanieli teekond seisuga 7:30, 27/09/18 Foto: www.channelswimmingassociation.com

Enne starti olid tunded ülevad: «Emotsioonid on laes, sest suur pinge on peal ja sellega tuleb kuidagi toime tulla,» sõnab Daaniel Elu24le.

«Vahel on selline tunne, nagu mingi vägi tahab sinust suure survega valla pääseda, aga pead seda kinni hoidma. Eks esimene tund ujumisel on kõige raskem, sealt edasi juba läheb lahedamaks, sest kehalisel pingutusel vallanduv heaoluhormoon paiskub verre ja teeb tasakaalukaks, rahulikuks.»

Teet Daaniel enne La Manche'i väina ületamist.
Teet Daaniel enne La Manche'i väina ületamist. Foto: Erakogu/ Teet Daaniel

«Siis püüad ennast välja lülitada ja tiksuda kuni järgmise joogi või söögi pausini. Ja nii kuni Prantsusmaa kaldani välja. Muidugi ranniku nägemine annab palju enesekindlust juurde, sest sa juba näed, et sihtpunkt läheneb ja pole enam palju jäänud, kuigi seda hakkab nägema juba umbes 10 kilomeetri kauguselt kui lainetus liiga suur pole,» lisab ta.

Eesti aja järgi vaid mõned minutid enne kella 18 jõudis mees Prantsusmaa kaldale, kus teda ootasid ees ajakirjanikud ning juubeldavad sõbrad. Mees pidas vastu tugevale tuulele, mis ujumist raskendas ning 14 tunni ja 6 minutiga sai temast esimene eestlane, kes ujudes La Manche'i väina ületanud. Paadile tagasi saabudes oli mees silmnähtavalt väsinud ning keha katsumusest räsitud, naeratus siiski kõrvuni. «Ära tegin! Ära tegin!» hõiskas ta.

Palju õnne võimsa saavutuse puhul kogu toimetuselt!

Vaata blogist suursaavutuse eredamaid hetki SIIT!

Tagasi üles