Omanäoline sügisfestival Station Narva puhub Kreenholmi manufaktuurile uue elu sisse

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Aron Urb

Järgmisel nädalal toimub festival Station Narva, mis toob piirilinna tasuta kontserte, meeleoluka perepäeva ja traditsioonilise sügispealinna tiitli.

21.-23. septembril toimub Narvas juubeliaastal ellu kutsutud muusika ja linnakultuuri festival Station Narva. Lisaks rahvusvaheliste artistide kontsertidele Kreenholmi Manufaktuuris ja Ro-Ro klubis toimub üle kogu linna mitmekülgne programm. Festivali lõpetab perepäev koos sügispealinna väljakuulutamise, «lasteroki» bändi ja pikalaua-lõunaga Narva Jõepromenaadil. 

Station Narva põhiprogrammi eelõhtul, neljapäeval, 20. septembril kell 16 avatakse TÜ Narva kolledži aatriumis (Raekoja plats 2) festivali infopunkt, kus saab eelmüügist soetatud festivalipasse ja päevapileteid vahetada käepaelte vastu.

Kolledži aautriumis on festivali vältel avatud ka näituseala, kus asuvad virtuaal- ja liitreaalusseadmetega varustatud DIGIXi mängudekohviku futuruum, «Experience Sweden» virtuaalreaalsuse ala, e-residentsuse stend, Telia laadimispunktid ja humanoidrobot Pepper. 

Station Narva
Station Narva Foto: Aron Urb

Neljapäeva, 20. septembri õhtul algusega kell 19 linastub kolledži auditooriumis Vene režissööri Kirill Serebrennikovi fantaasiafilm «Suvi» («Leto»), mis taasloob 80ndate alguse atmosfääri, milles tegutses Nõukogude Venemaa kultusbändi Kino liider Viktor Tsoi. Cannes’i võistlusprogrammis parima heliriba auhinna noppinud filmis näeb muuhulgas ka järgneval õhtul festivalil üles astuvat Peterburi bändi Shortparis. Filmi juhatavad sisse Narva kultuuriklubi Ro-Ro eestvedaja Roman Boiko ning ajakirjanik ja muusik Dan Rotar. Piletid hinnaga 3 eurot on müügil enne linastust kohapeal.

Reedel, 21. septembril kell 10–17 leiab Narva kolledžis aset ettevõtluspäev, mille raames kohtuvad Eesti tehnoloogiaettevõtted, e-residentsuse meeskond ning Narva ja Ida-Virumaa ettevõtted. Päeva teises pooles, alates kell 14 toimuvad kolledžis praktilised töötoad, mida korraldavad e-residentsuse meeskond, Telia TechGirls ja digimeedia inkubaator DIGIX. 

Narva kolledžis kihava ettevõtluspäeva järel on kell 15 on kõigil huvilistel võimalus Narva kunstiresidentuuris (Joala 18) osa saada kunstikriitiku Stacey May Kooseli loengust, mis juhatab sisse kell 16 algava kunstnikeduo Varvara & Mar näituse «Digital Stitches» avamise. Arvukatel rahvusvahelistel näitustel ja festivalidel oma loomingut näidanud kunstnikeduo eksponeerib residentuuris mitmeid oma teoseid sh «SPAMpoetry» ja «Circular Knitic». Näitus jääb avatuks reedel kuni kella 2 öösel ja laupäeval ajavahemikus kell 12–20.

Foto: Aron Urb

Nii reedel kui ka laupäeval toimuvad Narva kunstiresidentuuris ka kohaliku arvamusfestivali BAZAR avalikud arutelud, kus arutletakse muuhulgas tänavuses tiheda kultuurisuve ja «nähtamatu venekeelse Euroopa» identiteedi üle. Vestluste programm kuulutatakse välja järgmise nädala alguses.  

Laupäeval, 22. september saab festival alguse kell 11–12 Narva stiilis eestivene hommikusöögiga VitaTiim keskuses (Tuleviku 7). Alates keskpäevast saab õhtustele Kreenholmi ja Ro-Ro muusikaprogrammi kontsertidele eelsoojendust teha, avastades seniavastamata muusikalisi pärle põnevais paigus üle kogu pidevalt muutuva Narva linna. Telia esitletaval laval Fama Keskuses astuvad üles südikas Islandi räppar Fever Dream ja Talinna romantilise postpungi bänd Tovarish Astronom. Eesti Vabariigi 100. aastapäeva puhuks järk-järgult rajatavas pargis Vabaduse, Rakvere ja Puškini tänavate vahelisel endisel tühermaal kõlavad pärastlõunal narvakatest räpikampa Bit+ riimid ja Ida-Viru juurtega elektropungi pundi PVC16 biidid. Jõepromenaadil asuvas Narva Sõudebaasis saab kuulda nii narvakast bassimuusika tegijat PTF1987 kui ka värvikat punk-karakterit Indrek Spunginit. Linnalavasid hakkavad tähistama mängulise disainiga puidust installatsioonid, mis valmivad Narva linnaarhitekti Ivan Sergejevi ja Ida-Viru Kutsehariduskeskuse koostöös. 

Festivali finaal, pühapäev, 23. september on Station Narva perepäev, mis pakub meeleolukat ajaviidet igas vanuses publikule. Päeva keskmes on Narva Jõepromenaadil toimuv sügispealinna väljakuulutamise avatseremoonia kell 12 jõepromenaadil asuval Dahlbergi laval, kus kõnedaga esinevad erinevate aastaaegade pealinnade esindajad ja toimub sügispealinna tiitli üleandmine Narva linnapeale Tarmo Tammistele. Tiitlitseremooniale järgneval kontserdil astuvad ühiskavaga üles Genka ja Alla Jakubova Ansambel. Seejärel peetakse Ro-Ro klubi ja Narva Sõudebaasi terrassil ühine pikalaua-lõuna, millel erinevate restoranide ja kohvikute pakutavate roogade ses on aukohal kohaliku kuningliku kala silmu menüü. Sõudebaasi võimlas tegutseb Euroopa Komisjoni juhtimisel erinevaid kultuure ja keeli kohtingule kutsuv keeltekohvik. Pärastlõunal esineb Soome Instituudi toel promenaadil lastele suunatud repertuaariga Soome rockbänd Jytäjyrsijät (venekeelse nimega Rok-Gryzuny), esitades ja kutsudes kaasa laulma nii soome- kui ka venekeelseid lugusid. Ro-Ro klubis leaiab aga aset Comedy Estonia püstijala-etendus lausa kolmes «kohalikus» ehk eesti, vene ja inglise keeles. Pühapäevased üritused on külalistele tasuta, erandiks eraldi piletiga Comedy Estonia etendus. Toidutänaval pakutava jaoks tasub kaasa võtta sularaha. 

Foto: Aron Urb

Station Narva muusikaprogrammi tulipunktid paiknevad reedest laupäevani, 21.–22. septembrini Kreenholmi saare tööstuskompleksis ja klubis Ro-Ro Narva jõe kaldal. Festivali artistide rivi sisaldab nii üleilma legende nagu Echo & the Bunnymen, Tricky ja Actress kui ka uue Euroopa tulevikustaare Eestist, Venemaalt ja Skandinaaviast. Muusikafestivali programmi ajakava võimaldab pärast kontserte Kreenholmis kontserte edasi nautida Ro-Ro klubi tubasemas õhkkonnas ning kahe festivaliala vahet hakkab liikuma ka eribuss.

Reedest pühapäevani kell 12 pakub Narva muuseum festivali külastajaile ekskursioone Kreenholmi Manufaktuuris. 

Täpsemalt SIIN

Station Narva promovideo:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles