«Kellelgi on täna valus»: Goresoerd avaldas Raivo Rätte ehk Kõmmari auks kaveri Kosmikute sügavmõtelisest loost

Kadi-Maarja Võsu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Goresoerd
Goresoerd Foto: Terje Talts

Kaks kuud pärast Kosmikute bassist Raivo Rätte traagilisest lahkumisest elust, avaldasid kolleegid ja sõbrad raskemuusikabändist Goresoerd Kosmikute loo «Kellelgi on täna valus», mille bänd omas võtmes sisse mänginud. 

Suve lõpul raputas kogu Eesti üldsust ja muusikamaailma Kosmikute bassisti Raivo Rättega juhtunud õnnetus, mis armastatud muusiku elust viis. Ligi kaks kuud pärast mehe lahkumist avaldas raskemuusikabänd Goresoerd raju tribüüdi varalahkunud kolleegile. «Igasugune selline traagika, mis juhtus Kõmmariga, tekitab vajadust kuidagi reageerida,» kommenteerib loo tagamaid bändi solist Eero.

Idee sündis bändi kitarristi Rasmus Tauga initsiatiivil, kellel muusikuga lähedane kokkupuude. Kõik liikmed olid ideest haaratud ning asusid ühiselt tuntud loole uut hingust andma. «Algul esimene variant loost tuli liialt tavaline, ma arvan...midagi sellist millest puudus Goresoerd. Siis võtsime Stigiga selle loo uuesti kahekesi lahti ja panime uuesti kokku. Kohtusidki Goresoerd ja Kosmikud...» mõtiskleb Eero. 

Kuigi esmapilgul on Kosmikud ja Goresoerd justkui ühe kivi kaks tahku, mis küll ühest materjalist, kuid täiesti eri ilmelised. Süvitsi minnes on kahel bändil ühist nii mõndagi. Eriti on sarnasusi märgata lüürikas, mis on tume ja sügav, koputades valupunktidele, mida inimesed tihti argielu alla matta püüavad. Seetõttu oli Kosmikute repertuaari enese järgi kohendamine bändi jaoks teatud mõttes loogiline käik. 

Lugu on igast kitarririffist, kuni minimalistliku videoni väga detailselt läbi mõeldud. Ei pea olema hiromant, et tajuda sellega kaasnevat pinget ja valu. «Mulle endale on Kosmikud väga meeldinud kogu aeg. Kaido Haavandi sai kaasatud ka sellepärast,et ta tundis Kõmmarit isiklikult,» räägib Eero. 

Ka minimalistlik video on kõnekaid sümboleid tulvil: «Rattamotiiv tulenes sellest,et Kõmmari oli ise kõva rattamees,» meenutab Eero. Mäletatavasti jõudis mees Vana-Vigalasse Hard Rock Laagri kontserdile ratta seljas vänta, samas kui bändikaaslased koos tehnikaga autoga kohale vurasid. «Sõidad ja kulged läbi elu seniks kui surm su võtab ja võetakse siis kui sa ise või su kaaslased seda kõige vähem ootavad,» ei varja kogu looga seonduvat kurbust, süngust ja isikliku koega sisu. 

Goresoerd on juba 2004. aastast Eestis tegutsenud veremaiguline raskemuusikabänd, kel hetkel 5. albumi «keevitamine» käsil. Ilmavalgust näeb plaat eeldatavasti järgmisel aastal. 

Bändi solistiks on kähedahäälne Eero Soomere, kes üllatab oskusliku ja laiaulatusliku häälega. Bändi kuuluvad veel Stig Lindeberg, Erkki-Siim Kalbus, Rasmus Tauk, René Jõhve ja Tõnu Jalakas.

Vaata ja kuula, kas tunned ära tuntud loo uues kuues:

Originaali kuula SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles