Rahvusvahelised eksperdid hindavad Eesti disaini taset kõrgeks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mirjam Rausberg, Disainiöö

Reedel anti Eesti Disainiauhinnad 2018 pidulikul galal välja BRUNO 2018 tootedisainiauhind kolmes põhikategoorias: parim elukeskkondliku toote disain, parim elustiilitoote disain ning parim insenertehnilise toote disain. Lisaks anti välja elumuutva disaini auhind kõige suurema mõjuga disaintootele, mille žürii valis välja kõikide nominentide seast.

BRUNO võitjad valis rahvusvahelistest disainiekspertidest koosnev žürii, kuhu kuulusid Luca Berta, Pauliina Aarikka, Josyane Franc, Magnus Englund ja Björn Koop. Zürii tööd koordineeris Eesti Disainerite Liidu president ja Disainiöö peakorraldaja, Ilona Gurjanova. Rahvusvahelised eksperdid hindasid Eesti tootedisainis valitsevat taset kõrgeks.

Foto: Mirjam Rausberg, Disainiöö

“Eestlased teevad tänapäeval igas valdkonnas väga suurt ning heal tasemel tööd, mistõttu ei olnud mulle tänavune BRUNO tööde kõrge tase sugugi suureks üllatuseks. Tundub nagu eestlased oleksid uut maailma loomas - kompromisse ning igasugust kopeerimist kõrvale jättes. Konkursile esitati väga mitmekülgne valik töid, lihtsaid lahendusi pakkuvatest disainiideedest keeruliste insenertehniliste toodeteni. Võidutööd eristuvadki eelkõige oma ainulaadsuselt, ” rääkis Pauliina Aarikka

Luca Berta sõnul oli esitatud tööde üldine tase hea. “Mõned projektid, mis mind enim paelusid, olid väga huvitavad, sest suutsid hästi adresseerida vajadust paindlikkuse järele, mis kaasneb meie igapäevaeluga ning tuua sinna midagi vaheldustpakkuvat ja uudset.“

 „Teise vooru jõudnud tööd olid väga kõrge tasemega, mis tegi hindamise ja valiku üksjagu raskeks. Mul oli äärmiselt hea meel näha, kuivõrd suure täpsuse ja meisterlikkusega olid tooted valmistatud. Eriti hindasin naturaalsete materjalide kasutamist ning muidugi unikaalsust.  Huvitav oli näha osade tööde juures ka selget seost Eesti ajaloo- ja kultuuripärandiga, mis minu meelest on väga sümpaatne,” kommenteeris Josyane Franc.

Foto: Mirjam Rausberg, Disainiöö

 “Hindan BRUNO konkursi taset väga kõrgeks, samuti rõõmustas mind ideede rohkus ja valdkondade küllus, kust need pärinesid. Näen selgelt, et väga paljudel esitatud toodetel on ekspordiväärtust. Võitjatöödes hindasin eeskätt isikupära ja funktsionaalsust ning äripotentsiaali, et projekt ei jääks ainult kunstiteose tasemele. Kohalik omapära ja juurte näitamine olid minu hinnangul samuti olulised. Oleks ju tore, kui Eesti disaini esindav toode oleks piirkonna ainulaadsust väljatoov, mitte lihtsalt samasugune kui mõni toode Skandinaaviast või Jaapanist, näiteks,” lisas Magnus Englund.

Eesti tootedisaini tase rõõmustas ka Björn Koopi “Hea meel oli näha esitatud töödes niivõrd palju erinevaid disainisuundi ja avatud, tulevikku suunatud mõtlemist. Väga positiivselt üllatasid puhtad jooned disainikeeles ja taaskasutatavate materjalide rohkus. Selgelt on märgata, et Eesti disain ei püüa enam olla midagi säravat ja kiiskavat, vaid liigub rohelise jalajälje ning praktilise funktsionaalsuse suunas. Usun, et tänu sellele on Eesti disaintooteid ka tunduvalt lihtsam rahvusvaheliselt turundada.”

Zürii tööd koordineerinud Eesti Disainerite Liidu president Ilona Gurjanova hindab BRUNO 2018 tootedisaini konkursi taset samuti väga kõrgeks: “Võitnud tööde seas on näha mitmeid tõepoolest unikaalseid lahendusi, mille puhul hindasime kõrgelt nii idee ainulaadsust, võimet luua tuntavat muutust meie igapäevaelus või ühiskonnas tervikuna ning ka toote äripotentsiaali. Rõõm on tõdeda, et BRUNO finalistide seast võrsub alati tootedisainereid, kes hiljem auga Eesti disaini maailmas esindavad.”

BRUNO 2018 tootedisainiauhind anti Eesti Disainiauhinnad 2018 konkursi raames välja kolmes põhikategoorias:

  • parima elukeskkondliku toote disaini auhinna pälvis peegelmaja ÖÖD, mille autoriteks Jaak ja Andreas Tiik
  • parima elustiilitoote auhinna sai vineerist valmistatud kohver ALEXANDER, mille autoriks Tõnis Vellama
  • parima insenertehnilise toote auhinna võitis sadamakaide teeninduspost Coral, mille autoriks Margus Triibmann.

Lisaks anti välja ka kategooriateülene elumuutva disaintoote auhind, mille pälvis Saaremaa pilliroost valmistatud taaskasutatav, masinpestav, komposteeritav ja täiesti looduslik joogikõrs #pillirookõrs, mille taga seisavad Grete Riim ja Mihkel Tamm.

Kokku laekus Eesti Disainerite Liidu (EDL) poolt väljaantava BRUNO konkursile tänavu 138 tööd, mille seast viieliikmeline žürii valis teise vooru 58.

BRUNO 2018 rahvalemmikuid hindas publik sarnaselt žüriiga: nii võitis esimese koha 518 häälega Grete Riimi ja Mihkel Tamme loodud #pillirookõrs, teise koha pälvis 482 häälega vendade Jaak ja Andreas Tiik disainitud ÖÖD peegelmaja ning kolmas koht läks 265 häälega Margus Triibmanni loodud sadamakaide teeninduspostile Coral.

Eesti Disainiauhinnad 2018 korraldab Eesti Disainikeskus koostöös Eesti Disainerite Liidu, ADC*E, Teenusmajanduse Koja ja Eesti Kunstiakadeemiaga.

Copy
Tagasi üles