Kas Rootsi suur juveelirööv hakkab lahenema: tabati üks meestest, keda kahtlustatakse kuninga tagant varastamises

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Strängnäsi katedraalis näitusel olnud esemed
Strängnäsi katedraalis näitusel olnud esemed Foto: HO / AFP/Scanpix

Rootsi võimud teatasid, et tabati kahest isikust üks, kes varastas juulis Strängnäsi katedraalist kaks kuninglikku krooni, riigiõunad ja teistelt kuninglikelt kroonidelt pärit vääriskive, mis olid seal näitusel.

Rootsi ja Soome meedia teatel saadi üks varastest küll kätte, kuid veel ei ole teada, kus on varastatud aarded.

Rootsi politsei teatel kuulatakse kinnipeetu üle, lootes saada informatsiooni aarde asukohast. Lisaks Rootsile otsitakse varastatud hinnalisi asju teistestest riikidest ning Interpol edastas selle varguse kohta teate.

Nii politsei, kiriku esindajate kui ajaloolaste arvates oli see vargus mõttetu, kuna neid kroone ja riigiõunu on praktiliselt võimatu müüa.

17. sajandist pärit riigiõun
17. sajandist pärit riigiõun Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Kaks varast viisid ajaloolised esemed, mille seas olid ka kuningas Karl IX ja ta abikaasa, kuninganna Christina matusekroonid, Strängnäsi katedraalist 31. juulil keskpäeva paiku. Uurimine näitas, et vargad põgenesid jalgratastel Mälareni järve äärde, kus nad istusid kas mootorpaati või veeskuutritele.  

Rootsi kuninga Karl IX abikaasa, kuninganna Christina matusekroon
Rootsi kuninga Karl IX abikaasa, kuninganna Christina matusekroon Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix
Rootsi kuninga Karl IX matusekroon
Rootsi kuninga Karl IX matusekroon Foto: HANDOUT / REUTERS/Scanpix

Karl IX (4. oktoober 1550 – 30. oktoobr 1611) oli Rootsi riigihoidja 1599–1604 ja kuningas 1604–1611, kuningas Gustav I Vasa (1496–1560) noorim poeg. Karl IX on maetud Strängnäsi toomkirikusse.

Rootsi kuningas Karl IX
Rootsi kuningas Karl IX Foto: Wikipedia.org

Karl IX abiellus 8. juulil 1592 Holstein-Gottorpi printsessi Christinaga. Abielust sündisid kaks poega, Karlilt trooni pärinud Gustav II Adolf ja Karl Filip ning kaks tütart, kellest üks suri üheaastasena. 1573. aastal sündinud kuninganna Christina suri 1625. aastal ja maeti oma mehe kõrvale.

Rootsi kuninga Karl IX naine, kuninganna Christina
Rootsi kuninga Karl IX naine, kuninganna Christina Foto: Wikipedia.org

Ajaloolaste sõnul on varastatud matusekroonid, mis on kullast ja millel on palju vääriskive, sama väärtuslikud kui need kroonid, mida valitsejad on peas kandnud. Matusekroonid viitavad isiku kuninglikule staatusele ja sotsiaalse hierarhia tipus olemisele.  

Osa Rootsi kuninglikest regaaliatest on lisaks Strängnäsi katedraalile veel Uppsala ja Västeråsi katedraalis. Rootsi kroonijuveelid on aga Stockholmi kuningalossi seifides.

1336. aastal linnaõigused saanud Strängnäs asub Rootsi pealinnast Stockholmist 80 kilomeetri kaugusel, olles Strängnäsi valla keskus. Seal elab ligi 13 000 inimest.

Rootsi Strängnäs, keskel on toomkirik
Rootsi Strängnäs, keskel on toomkirik Foto: Wikipedia.org
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles