Rikkad britid kasutasid poja spermat ja «disainisid» endale sobiva lapselapse

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi. Pilt on illustreeriv
Beebi. Pilt on illustreeriv Foto: Tomas Anderson / PantherMedia / Tomas Anderson/Scanpix

Jõukas briti paar, kes ei ole oma nimesid avalikustanud, kasutas oma surnud poja spermat, et saada just selline lapselaps ja pärija, nagu nemad soovisid. 

Paari ainus laps, kes oli poeg, suri 26-aastasena mootorrattaõnnetuses ning ta surnukeha leiti kaks päeva pärast õnnetust, teatab Daily Mail. 

Arstiteadlaste teatel säilib sperma elujõulisena kuni kolm päeva pärast surma. Uroloog võttis surnud mehelt spermat ja see sügavkülmutati tuleviku tarbeks.

Spermatosoidid. Pilt on illustreeriv
Spermatosoidid. Pilt on illustreeriv Foto: Michael Osterrieder / PantherMedia / Michael Osterrieder/Scanpix

Poeg ei olnud vanematele andnud oma sperma kasutamiseks nõusolekut ja seega oli sperma võtmine Briti seaduste kohaselt kuritegelik.

Britid pöördusid üks aasta pärast poja surma USA Sand Diego La Jolla viljakuskliiniku poole palvega, et saada nende poja spermat kasutades surrogaatema abil lapselaps.

Viljakuskliinikus näidati neile nelja naise, kes sobiksid neile munarakkude loovutajaks, andmeid ja fotosid. Nad valisid välja naise, kes arstide sõnul oleks geneetiliselt nende pojaga hästi sobinud ja nad oleksid elujõulisi järglasi saanud.

Ka surrogaatema, kes last üheksa kuud kandis, pidi läbima tiheda sõela.

Rase naine. Pilt on illustreeriv
Rase naine. Pilt on illustreeriv Foto: Rui Vale de Sousa / PantherMedia / Rui Vale de Sousa/Scanpix

Kuna brittidest vanavanemad tahtsid lapselapseks poissi, siis valisid arstid välja just need seemnerakud, mis võimaldasid poissi saada. Ühendkuningriigis keelavad seadused niinimetatd disainerlaste tegemise, kuid USAs sellist keeldu ei ole.

Munarakk ja seemnerakk
Munarakk ja seemnerakk Foto: Jesper Klausen / PantherMedia / Jesper Klausen/Scanpix

La Jolla viljakuskliiniku teatel on nii munarakkude loovutaja kui surrogaatema ameeriklannad.

Paar oli lapselapse sündimise juures ja nad läksid kodumaale Suurbritanniasse tagasi, kui nad olid saanud USAs dokumendid, mis tõendavad, et nad on lapse täieõiguslikud hooldajad.

Poiss on nüüd kolmeaastane ja elab koos 50. eluaastates vanavanematega.

USA tuntud viljakusarst David Smotrich tunnistas, et aitas sellel briti paaril lapselast saada.

«Brittidest abielupaar kaotas traagilises õnnetuses ainsa poja. Nad tahtsid väga saad alapselast ja pärijat. Mul on hea meel, et sain neid aidata,» sõnas Smotrich.

«Disainer» lapselaps läks paarile maksma 115 000 dollarit (100 000 eurot). See summa jagunes viljakuskliiniku, munarakkude loovutaja ja surrogaatema vahel.

Smotrichi sõnul jätsid ta kliendid hea mulje, sest nad olid end kogu protsessiga kurssi viinud. Tegemist on haritud ja jõukate inglastega, kes kuuluvad Ühendkuningriigi tuntumate inimeste hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles