Armastame! Hoiame! Oleme olemas! Vaata, kuidas tähistavad Eesti tuntud inimesed vanavanemate päeva

Vahur Joa
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol Kaja Kallas
Fotol Kaja Kallas Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Täna, 9. septembril on vanavanemate päev, ja selle puhul on mitmed Eestimaa tähed postitanud Internetti pildid oma vanavanematest.

Vanavanemate päev on eesti riiklik tähtpäev, mida tähistatakse septembri teisel pühapäeval.

21. jaanuaril 2010 võttis Riigikogu 81 poolthäälega vastu otsuse lisada vanavanemate päev riiklike tähtpäevade hulka. Vanavanemate päeva tähistatakse septembrikuu teisel pühapäeval ja eelnõu algataja valis selle päeva põhjusel, et ka emade- ja isadepäeva tähistatakse just kuu teisel pühapäeval. Seadusemuudatus sai teoks kodanikualgatuse korras ja eelnõu «Pühade ja tähtpäevade seaduse» muutmiseks esitas Erakond Eestimaa Rohelisedfraktsioonile Kanal 2 reporter Heiki Valner.

Vanavanemate päeva eesmärgiks on tänada ning avaldada austust vanavanematele laste ja lastelaste kasvatamise, jagatud hoole ning armastuse eest. Tähtpäev aitab lastel saada teadlikumaks sellest, millist tugevust, teadmisi ja elutarkust vanavanemad pakkuda suudavad ning tihendaks eri põlvkondade vahelist suhtlemist. Tähtpäev on asjakohane austusavaldus ka riigi poolt ning võimaldab avalikult näidata vanavanemate tähtsust eelkõige perekonna, aga ka ühiskonna jaoks tervikuna.

Vanavanemate päeva tähistatakse ka mujal maailmas. 1979. aastal seadustas president Jimmy Carter oma allkirjaga vanavanemate päeva rahvuspühana Ameerika Ühendriikides. Ameeriklastel langeb tähtpäev eestlastega samale ajale. Vanavanemate päeva tähistatakse kas riikliku tähtpäevana või rahvuspühana ka Kanadas, Prantsusmaal, Itaalias, Poolas, Inglismaal. Kõik riigid tähistavad seda päeva erinevatel kalendrikuudel. Kui Eestis on tegemist ilmaliku tähtpäevaga, siis Poolas on vanavanemate päev seotud katoliku kiriku usupühaga.

Inga Lunge

«Ilusat vanavanemate päeva! Pildil minu kõige armsam vanaema Silja. Nüüd kallistame ainult unenägudes ?❤ Kui vähegi võimalik, siis kallistage või vähemalt helistage ikka päriselt!»

Kaja Kallas

«Täna on vanavanemate päev. Minu vanaemad on parimates aastates ja enne sôja- ja muid koledusi: vasakul isaema Rita ja paremal emaema Veera.»

Vello Vaher

«Head vanavanemate päeva! Three generations»

Grete Paia

«Oh, just look at these lovebirds!»

Getter Jaani

«Imeilusat Vanavanemate päev! Meie kallid vanaemad, vanaisad, vanavanaemad, vanavanaisad mängivad väga suurt rolli meie kõigi elus!

Ma usun, et üks ilusamaid kingitusi on see, et me hoiame enda kalleid alati südames ja oleme neile alati olemas! 

Ma olen nii tänulik, et mind on õnnistatud nii võrratute vanaemade ja vanaisadega! 

Ilus on tagasi mõelda, et ma sain ka enda kalli vanavanaemaga palju koos olla! See on kindlasti minule üks ilusamaid kingitusi!

Armastame! Hoiame! Oleme olemas!»

Grete Paia vol 2

«Head vanavanemate päeva!? Niiiiiiii kallid, niii olulised, niiiiiiii armsad ja ägedad! ???? Aitäh, et olete mind kasvatanud ja hoidnud ning teete seda siiani! ???? Hinnakem oma vanavanemaid rohkem ja väärtustagem nendega koosoldud igat hetke.

Nemad ongi meie tõeline kingitus!»

Karel Tammjärv

«Täna on vanavanemate päev. Minu vanaema kinnitab mõtet, et vanus on vaid number: trendikatest uutest retseptidest söögivalmistamisel nutitelefoni kasutamiseni ja nagu pildilt näha, töö ei käi üle jõu. Vanaisa ehitas maja, kus üles kasvasin. Tema suurimad kired on metsa tegemine ja ujumine - igal kolmapäeval ujulas 2km. Ta on tõeline tööloom! Sõna otseses mõttes soe mälestus on eelkoolieast, kui vanaema-vanaisaga linnast maale sõites käisime tihti leivatehase poest läbi ja 15min autosõidu peal sai üks päts sooja leiba söödud.»

Anti Saarepuu

«Head vanavanemad, mul on hullult vedanud teiega, sest tänu teile on mul imelised vanemad, super õde ja vend ning fantastilised lapsed, kes viivad teie pärandit edasi. Täna on mul alles kaks vanaema, kellelt olen saanud rohkelt elutarkust ning kes on alati vastanud, kui küsin miskit ja olgem ausad, see selgitus on kordi lihtsam ja arusaadavam, kui õpetaja, kes klassi ees tarkust jagab (ma ei halvusta kuidagi õpetajaid). Vanaisad on kahjuks siit ilmast lahkunud, aga nende tähendus, kelleks olen saanud, on korvamatu. Mu isapoolne vanaisa meenub mulle alati kui miskit head süüa teen, tema kahjuks lahkus kui olin veel lasteaias... Aga peale Torino olümpiat kirjutati nõnda: «Saarepuude peres on pidupäevadel kombeks küpsetada ise kook. See tava on pärit Anti isapoolselt vanaisalt, Võru kuulsalt kondiitrilt Voldemar Saarepuult». Emapoolne vanaisa Valju õpetas mulle... Kuidas hobust vangerdada, kalal käies õiget lanti valida ning kõike mis puudutab maatöid.. Ning väljavõte samast loost peale Torino OM-i: «Anti käis ka sagedamini Haanjas Uue-Saalusel elavate vanavanemate juures ja treenis musklit puude raiumisega. Suvel aga rassis jõudehetkedel heinatööl». Need varased hommikud vanaisaga Kavadi järvel kalal, kui vanaema oli võileivad ning termosega kohvi kaasa pannud.... Ei unune iial. Olete mulle alati eeskujuks! Tänan Teid!»

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Head vanavanemad, mul on hullult vedanud teiega, sest tänu teile on mul imelised vanemad, super õde ja vend ning fantastilised lapsed, kes viivad teie pärandit edasi. Täna on mul alles kaks vanaema, kellelt olen saanud rohkelt elutarkust ning kes on alati vastanud, kui küsin miskit ja olgem ausad, see selgitus on kordi lihtsam ja arusaadavam, kui õpetaja kes klassi ees tarkust jagab (ma ei halvusta kuidagi õpetajaid). Vanaisad on kahjuks siit ilmast lahkunud, aga nende tähendus, kelleks olen saanud on korvamatu. Mu isapoolne vanaisa meenub mulle alati kui miskit head süüa teen, tema kahjuks lahkus kui olin veel lasteaias... Aga peale Torino olümpiat kirjutati nõnda: "Saarepuude peres on pidupäevadel kombeks küpsetada ise kook. See tava on pärit Anti isapoolselt vanaisalt, Võru kuulsalt kondiitrilt Voldemar Saarepuult". Emapoolne vanaisa Valju õpetas mulle... Kuidas hobust vangerdada, kalal käies õiget lanti valida ning kõike mis puudutab maatöid.. Ning väljavõte samast loost peale Torino OM-i: "Anti käis ka sagedamini Haanjas Uue-Saalusel elavate vanavanemate juures ja treenis musklit puude raiumisega. Suvel aga rassis jõudehetkedel heinatööl". Need varased hommikud vanaisaga Kavadi järvel kalal, kui vanaema oli võileivad ning termosega kohvi kaasa pannud.... Ei unune iial. Olete mulle alati eeskujuks! Tänan Teid! #vanavanematepäev #elutarkus #tänulikkus #perekond #armastus

A post shared by Anti Saarepuu (@anti.saarepuu) on

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles