Sajad artistid plaanivad boikoteerida inimõigusi rikkuva Iisraeli korraldatavat Eurovisiooni

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netta «Toy» on Youtube'is Eurovisiooni edukaim võistluslaul
Netta «Toy» on Youtube'is Eurovisiooni edukaim võistluslaul Foto: AFP / Scanpix

Enam kui 140 artisti ähvardavad avalikus kirjas Iisraeli toimuvat Eurovisiooni boikoteerida, kuna juudiriik ei suuda garanteerida võrdseid inimõiguseid. Lisaks takistavad lauluvõistluse läbiviimist ka mitmed usulised piirangud.

Kirjale kirjutasid alla enam kui 140 inimest kunstimaailmast, kelle hulka kuuluvad ka Pink Floydi kaasasutaja Roger Waters, filmilavastaja Ken Loach, kirjanik Yann Martel, muusik Brian Eno ja stsenarist Eve Ensler.

«Enne kui palestiinlased ei saa nautida vabadust, õiglust ja võrdseid õiguseid, ei tohiks riik, kes seda neil keelab, niisama lihtsalt edasi tegutseda,» oli avalikus pöördumises kirjas.

Pöördumisega nõutakse, et kui Iisrael peakski Eurovisiooni korraldama, siis tuleks seda boikoteerida, sest juudiriik on juba aastakümneid keelanud palestiinlastele nende õiguseid, kirjutas Times of Israel.

Kirja allakirjutajate hulgas on ka kuus iisraellast: muusikud Aviad Albert, Michal Sapir, Ohal Grietzer, Yonatan Shapira ja Danielle Ravitzki ning kunstnik David Opp.

Lana Del Rey loobus Iisraeli toimuval festivalil osalemast.
Lana Del Rey loobus Iisraeli toimuval festivalil osalemast. Foto: SCANPIX

Kiri avaldati mõned päevad pärast seda, kui Põhja-Iisraelis algas festival «Meteor». Festivali toimumine oli kahtluse all, sest mitmed muusikud, nende seas ka Lana Del Rey, loobusid seal esinemast, kuna sattusid aktivistide liikumise BDS kriitika alla. BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) kutsub inimesi üles Iisraeli hukkamõistma, kui juudiriik ei hakka palestiinlastesse paremini suhtuma.

Kriitikud aga väidavad, et BDS soovib Iisraeli hävitamist ning Watersi, kes on liikumise üks tähtsamaid figuure, on nimetatud antisemiitlikuks. 

Roger Waters
Roger Waters Foto: blogspot.com

Reedel teatas Hadashot TV, et järgmise aasta Eurovisiooni lauluvõistlus toimub 25. mail Tel Avivis. Poolfinaalid toimuvad vastavalt 21. ja 23. mail.

Vastavalt raportile ei vasta Jeruusalemm Euroopa ringhäälingu liidu (EBU) nõudmistele lauluvõistlust korraldada. Peaareen peab võõrustama mitmeid promoüritusi enne lauluvõistlust, lisaks peab see olema rahvusvaheline ringhäälingu ajutine keskus ja seal peab olema tagatud teatud tasemel turvalisus.

EBU allikas sõnas telekanalile, et nad ei avalda enne, mis linn võistluse korraldab, kui nad on saanud Iisraeli valitsuselt garantii, et olenemata inimeste poliitilistest vaadetest saavad kõik inimesed riiki sisenemiseks viisa, ning osalejad saavad sabati ajal proove teha.

Benjamin Netanyahu peab tähtsa otsuse tegema.
Benjamin Netanyahu peab tähtsa otsuse tegema. Foto: POOL / REUTERS

Iisrael võttis eelmisel aastal vastu seaduse, mille alusel saavad võimud takistada juudiriigi vastastel inimestel riiki siseneda. Ja võimud on seadust ka usinasti ära kasutanud, pidades Ben Gurioni lennujaamas kinni mitmeid inimesi, keda kahlustatakse Iisraeli vastases tegevuses.

EBU nõuab kirjas, et Iisrael eemaldaks kõiksugused religioossed piirangud, mis lauluvõistluse ajal võivad toimuda. EBU peab silmas just juutide puhkepäeva ehk sabatit, mis algab reede õhtul ja lõppeb päev hiljem. Eurovisiooni proovid aga just sabati ajal toimuvadki. Ultra-juudid aga nõuavad, et Iisraelile tehtaks erand ja proovid toimuksid teisel ajal. Nad on ähvardanud korraldada varajased valimised mitme sarnase rikkumise pärast, nende hulgas ka sabati ajal raudtee ehitamine. Ultra-juudid tahavad võimule nii-öelda oma inimesi, kellel oleks piisavalt julgust ja selgroogu, et nõudmistele «ei» öelda.

Netta Barzilai tõi Iisraelile Eurovisiooni võidu.
Netta Barzilai tõi Iisraelile Eurovisiooni võidu. Foto: Eurovoix

EBU nõuab ka, et Iisraeli rahvusringhääling Kan saaks lauluvõistluse korraldamiseks täieliku vabaduse. Valitsuse esindaja, eeldatavasti peaminister Benjamin Netanyahu ise, peab ametlikult kõikide nõusmistega nõus olema.

Reedel aga eitas ametlik Eurovisiooni Twitteri lehekülg, et nad on otsustanud, kus järgmise aasta lauluvõistlus toimub. Nii Tel Aviv ja Jeruusalemm vastavad mõlemad lauluvõistluse korraldamise nõudmistele.

Iisrael võitis 12. mail toimunud Eurovisiooni lauluvõistluse, kui võitjaks krooniti naiste iseseivusest rääkinud Netta Barzilai laul «Toy».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles