Vägistamised, ahistamised ja ajupesu: Eestiski õpetusi jaganud maailmakuulus joogaguru sai kaela rängad süüdistused

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swami Vivekananda Saraswati, kodanikunimega Narcis Tarcau
Swami Vivekananda Saraswati, kodanikunimega Narcis Tarcau Foto: facebook.com

Tai populaarsel turismisaarel Koh Phanganil asuva joogaparadiisi karismaatilist juhti Swami Vivekananda Saraswatit süüdistatakse õpilaste seksuaalses ahistamises, vägistamises ja ajupesus. Saraswati on käinud õpetamas ka Eestis, tema õpetuste alusel tegutseb Tallinnas Isvara Joogakool. 

16 kunagise jooga- ja tantraõpilase ning Agama töötaja sõnul tegutseb joogakoolis seksisekt, mille ohvriks on langenud paljud, teatab msn.com.

Tai Koh Phangan
Tai Koh Phangan Foto: Mairead Flynn / AP/Scanpix

14 naise ja kahe mehe teatel on 15 aasta jooksul leidnud Tais Agama joogakoolis aset seksuaalset ahistamist, vägistamist ning sadade naiste ajupesu, et nad Saraswatiga seksiksid, kuna see aitab naistel valgustumiseni jõuda.

Agama joogakool üritas juhtunu maha vaikida, kuid kuna paljud selle kooli endised õpilased võtsid kooli ja guru teemal avalikult sõna, siis ei olnud see võimalik.

Rumeeniast pärit Swami Vivekananda Saraswati, kelle kodanikunimi on Narcis Tarcau, lahkus ta õpilaste teatel Koh Phanganist juulis ja ta asukoht ei ole teada.

Swami Vivekananda Saraswati, kodanikunimega Narcis Tarcau
Swami Vivekananda Saraswati, kodanikunimega Narcis Tarcau Foto: facebook.com

Suurbritanniast, Brasiiliast, USAst ja Kanadast pärit 14 naise sõnul oli neil Saraswatiga isiklik negatiivne kogemus. Kolme naise teatel sundis joogaguru neid «vaimse puhastumise» eesmärgil endaga seksima, nende silmis oli tegemist vägistamisega. Ülejäänud naiste teatel langesid nad guru ohvriks siis, kui olid tema eraviisilisel konsultatsioonil, kus ta neid seksuaalselt ründas ja ebasobivalt katsus.

Naiste kinnitusel ei andnud nad gurule nõusolekut end katsuda, rääkimata seksimisest, kuid Saraswati võttis neid jõuga öeldes, et ta teab, mis neile naistele parim on.

Nais- ja meesõpilaste teatel on selles joogakoolis ahistamine pandeemiline ning lisaks gurule ahistasid õpilasi ka talle allunud vanemõpetajad. Kinnitamata andmetel üritasid joogakooli eestvedajad kritiseerijate suud kinni panna, et kogu oma ülejäänud elu kannatavad nad negatiivse karma tõttu, kuid see ei mõjutanud end ahistatuna tundnud õpilasi.

«Olin selle joogakooli õpilane ja minu kogemus on, et see on tegelikult seksisekt, kus guru kummardatakse nagu kõiketeadvat jumalat,» lausus anonüümseks jääda soovinud naine.

Alates 2003. aastast tantristlikke joogaõpetusi pakkuv Agama Yoga, millel on koolid Indias, Colombias, Austrias ja veel mitmetes riikides, kaasa arvatud Eestis, on nüüdseks üks suuremaid joogakoole maailmas. 

Igal aastal osalevad kümned tuhanded inimesed Tais Koh Phanganil asuva joogakooli koolitustel. Kolm neljandikku joogaõpilastest on naised.

Tai Koh Phangan
Tai Koh Phangan Foto: Mairead Flynn / AP/Scanpix

Kõige populaarsem on ühe kuu pikkune esimese astme kursus, mis maksab umbes 400 – 500 eurot. Kõrgema astme kursustel pakutakse rohkem tantrat ja just nende astmete naisõpilased on enda sõnul kogenud ahistamist.

Narcis Tracau, gurunimega Swami Vivekananda Saraswati, asutas Tais Koh Phanganil joogakooli pärast Indiast Rishikeshist lahkumist.

Swami Vivekananda Saraswati, kodanikunimega Narcis Tarcau
Swami Vivekananda Saraswati, kodanikunimega Narcis Tarcau Foto: facebook.com

Tarcau õppis teise rumeenlase, Gregorian Bivolaru käe all, kes väidetavalt vägistas 1000 neitsit, et jõuda valgustumiseni.

Bivolaru kuulutati 2004. aastal tagaotsitavaks, kuna seksis alaealise tüdrukuga ja ta tabati 2016. aastal Pariisis, kuid hiljem vabastati. Ta on praegu Europoli tagaotsitavate nimekirjas kui inimkaubandusega tegeleja.

Kanadalanna Nancy Milleri sõnul oli ta Agama Yogas alguses õpilane ja siis õpetaja ning seal on palju õpilasi, kes mitte kunagi ahistamist ei kogenud. Nad tulid, tegid joogakursuse või tantraretriidi läbi ja lahkusid, kuid on ka neid, kes kogesid vaimset ja füüsilist ahistamist. 

Milleri teatel oli Agama Yogas naistesse suhtumine keskaegne, kuna naistele öeldi, et nad peavad alati alluma meestele, kuna mehed on ülemuslikud, feminism on jama ning vaid gurud ja õpetajad teavad, mis õpilastele parim on.

Milleri arvates olid Agama Yoga naistöötajatest mitmed Saraswati mõju all, kuna need naised arvasid, et seks guruga aitab neil vanadest hingehaavadest paraneda ja viib nad tantristliku valgustumiseni.

Saraswati nõudis, et naisõpilased seksiksid nädalas vähemalt viie partneriga, kuna see aitab neil vabaneda seksuaalblokeeringutest.  

Brasiiliast pärit Flavia Tibucheski oli 2015. aasta jaanuarist kuni 2016. aasta veebruarini Tais Agama Yoga koolis mänedžer, olles üks neist naistest, kes pidi Saraswatiga seksima.

Brasiillanna sõnul sai ta üsna kiiresti aru, et guru rahuldab temaga vaid oma seksuaalvajadusi ning tegemist ei olnud «valgustumisega». Kui naine keeldus seksimast, teatas guru, et vaid tema teab, mis Tibucheskile kasulik on.  

Brasiillanna andmetel on selline sundseksi kogemus kümnetel naistel, kes olid Saraswati õpilased.

Saraswati lemmikteemad ei olnud seotud jooga, vaid tantraga ja ta näitas oma õpilastele ka pornofilme. Ka kasutas see guru naisi oma majapidamises teenijatena, manipuleerides nendega nii vaimsel kui füüsilisel tasandil.

Agama Yoga esindajate teatel on nad Saraswati ja teiste õpetajate vastu esitatud süüdistustest teadlikud ja nad vabandavad kõikide õpilaste ees, kes on seal kogenud ahistamist.

Samas nad lisasid, et osa endisi õpilasi on võtnud kooli vastu ette «ristiretke» ja toimub viha ülespuhumise kampaania.

«Osa eksõpilasi üritab Agama mainet kahjustada, levitades valesid. Tai seaduste kohaselt saab valede levitamise eest karistada. Agama vastases rünnakus osalevad ka inimesed, kellel on kriminaalne taust,» teatas joogakool.

Agama Yoga esindajate sõnul pakuvad ned eelkõige joogaõpetust, kuid osa sellest on tantra, mida mõned seostavad lihtlabase seksiga, kuid tantra on on midagi kõrgemat ja tantraseks moodustab õpetustest vaid väikese osa.

Rahvusvaheline joogakoole ühendav Yoga Alliance tühistas juulis Agama Yoga tegevussertifikaadi ning mitmed Agama endised õpilased plaanivad kooli vastu kohtusse minna.

«Endised õpilased süüdistavad eelkõige konkreetseid õpetajaid, mitte kogu joogakooli. Viime oma süsteemis sisse muudatusi, et pakkuda veelgi paremat joogaharidust,» teatas kool.

Koh Phangani politseijuhi, kolonel Satit Kongniami teatel on ta Agama Yoga õpetajate vastu esitatud ahistamisväidetest teadlik. Sel nädala tegi politseile avalduse naine, kelle väite kohaselt vägistati ta Agamas kolm kuud tagasi. Kuna juhtum leidis aset mitme kuu eest, ei saa politsei seda enam uurida ega kedagi kinni pidada.  

Austraalias asuvasse Tai saatkonda tehti avaldus, milles Saraswatit süüdistatakse vägistamises. Tai politsei tegeleb selle juhtumiga.

Agama Yogal on seos ka Eestiga. Agama Yoga programmi, mille on välja töötanud Swami Vivekananda Saraswati, järgi õpetab Isvara Joogakool.

Isvara Joogakooli lehekülje teatel baseeruvad õpetused India ja Tiibeti tantra jooga tradtitsioonidel, hõlmates nende korrektset metodoloogiat ja jooga tõelist edasiandmist-initsiatsiooni.

2013. aastal oli Saraswati Eestis tantrafestivali üks gurudest. 

Agama Yoga lehekülg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles