Netiarvajad kalduvad restoran Noya poolele: normaalsed vanemad ei tassi lapsi õhtul restorani, kus täiskasvanud lõõgastuvad!

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
CHILDREN OF A LESSER GOD WILLIAM HURT, MARLEE MATLIN     Date: 1986
CHILDREN OF A LESSER GOD WILLIAM HURT, MARLEE MATLIN Date: 1986 Foto: Rights Managed / Ronald Grant / Mary Evans / PARA

Elu24 kirjutas kolmapäeval, et uue restorani avamisega on Tallinnasse jõudnud ka suurlinnade trend - nimelt palub restoran Noya, et vanemad on lapsi õhtusöögile kaasa ei võtaks. Internetirahva ajas antud teema kihama ning arvamust avaldati rohkelt.

Rotermanni kvartalis asub värskelt avatud restoran Noya, mille kontseptsiooniks on ühendada endas põhjamaised toidutraditsioonid ja toorained ning Jaapani kokanduskunst.

Samuti on restorani kodulehel kirjas, et lapsed on restorani teretulnud kuni kella seitsmeni. Pärast seda võivad restoranis viibida lapsed, kel vanust vähemalt 10. eluaastat. 

Tallinn 03.09.2018Noya restoran. Restoran NoyaFOTO:SANDER ILVEST/EESTI MEEDIA
Tallinn 03.09.2018Noya restoran. Restoran NoyaFOTO:SANDER ILVEST/EESTI MEEDIA Foto: SANDER ILVEST / EESTI MEEDIA/SCANPIX

Selline lahendus ei ole aga mokkamööda kõigile. «Oh, selle pärast pole tarvis muretseda, et liiga palju kliente on, tegemist on mööduva nähtusega...» leidis Vahur.

«Tobe,» kommenteeris sotsiaalmeedias ka Ulvi.

«Kui paljud hakkavad piirama, siis ehk keegi avab vastutasuks sellise restorani, mis on mõeldud peredele. Lastele siis eraldi mängutuba, et ei segaks külastajaid,» avaldas uudise peale lootust Anne.

Ent oli rohkelt ka neid, kellele uudne lähenemine pigem meeldis. «Ja päris hea. Lähen õhtul rahulikult oma tuttavatega sööma ja vestlema. On mõistlik,» arvas Anu.

«Super, normaalsed vanemad ei tassigi lapsi õhtul restorani, kus täiskasvanud lõõgastuvad, toitu ja veini naudivad. Lastel on seal igav. Mul on omal 2 poega, no ei tassi neid sellistesse kohtadesse, käime mujal nendega, kus on kõigil lõbus,» lisas ka Annely.

«Mõistlik. Igale asjale on koht ja aeg. Õhtune aeg ei olegi lapsega restorani minemiseks,» kommenteeris ka Aire. 

«Olen ka täiesti nõus ja küll jäävad ja tekivad kohad, kus sellele rõhku ei panda. Rääkimata siis alko näidistarbimisest laste juures, mida nii väga taunitakse. Kui lähen õhtul abikaasaga või sõbraga rahulikku soliidsesse restorani õhtumeeleolu nautima, siis ka ei sooviks ringi jooksvaid ja kiljuvaid väikseid lapsi, kes tegelikult seal igavlevad, kuna vanemad nendega ei tegele ja neil kõhud täis. Ja 10 eluaastat täiesti norm piir,» leidis Roland. Tema tõi juurde veel ka teisegi näite: «Hoopis teine asi on nt. välikohvikud, söögikohad puhkekohtades, kus ollakse perega . Just kuu tagasi käisime ühes sellises ja lapsed siblisid ümber ringi-oli vahva. Seal oli see perede tunnetus tore - vaba looduses. Ise 4 lapse isa ja lapsed ka söögikohtades kaasas reisidel olnud, aga siis ei lähe ka eriti nooblitesse söögikohtadesse, eriti õhtul.»

«Olen näinud kohvikus, kus peale  kümmet laps magab laua taga ja ema sõbrannaga joob veini. Vastik... Vaene laps,» jagab poolehoidu ka Anna.

«Lõpuks ometi!» leiab Lei.

Elu24 võttis ühendust ka Noya asutaja ja tegevjuhi Triin Sollandiga ja uuris, millest selline otsus? «Lapsed ei peaks olema seal, kus tarbitakse alkoholi,» sõnas Solland Elu24-le.

«Mitte, et täiskasvanuid häiriks see, et lapsed seal on, aga meie arvame, et hilised õhtutunnid ei ole see aeg, kus lapsed peaksid selle melu ja alkoholitarbimise keskel olema. See on peamine põhjus,» lisas ta.  

Sollandi sõnul külastavad lastega pered restorani pigem nädalavahetustel. «Pühapäeval käib meil väga palju peresid, kes tulevad lastega ja pole üldse probleemi. Samamoodi ka varasemad õhtupoolikud - palun väga, kõik on oodatud,» sõnas Solland.

Kuigi selline piirang Eestis on haruldane, annavad ka näiteks restoran Ö ning Swissôtel Tallinna Horisondi restoran viisakalt mõista, et ka neil on väikelastega peredele teatud reeglid. Loe rohkem SIIT.

Näiteid mujalt maailmast:

  • Old Fisherman’s Grotto restoran Californias keelas restorani sisenemise kõikidel peredel, kelle lapsed on jonnakad ja valjud. Restoranis ripub silt: «Ei mingeid kärusid, söögitoole ega beebiistmeid. Nutvad ja lärmakad lapsed on teiste külaliste jaoks häirivad ja nõnda käituvad lapsed ei ole restorani lubatud.» 
  • Sel suvel keelas üks Saksamaal asuv restoran alates kella viiest õhtul restorani sisenemise kõigil alla 14. aastastel lastel. Eesmärgiks lubada külastajatel nautida rahulikku õhkkonda, ilma, et ülemeelikud ja halvasti käituvad lapsed nende õhtut segaksid. 
  • Floridas asuv Hampton Station'i toidukoht riputas uksele üles sildi: «Ei mingeid lapsi.»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles