NASA otsib astronaute. Ka oled sobiv kandidaat?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NASA otsib uusi astronaute
NASA otsib uusi astronaute Foto: SCANPIX

Kui unistad astronaudiks saamisest, siis nüüd on just õige aeg härjal sarvist haarata.

USA kosmoseagentuur NASA teatas selle nädala teisipäeval, et otsib 15 uut astronauti, edastab AFP.

Nende väljaõpe algab 2013. aastal.

Kuna NASA lõpetas oma süstikuprogrammi, siis lennutatakse astronaute kosmosesse koostöös venelastega.

Astronaudikandidaadid peavad arvestama pika ja keerulise väljaõppega ning olema USA kodanikud.

Kandidaatidel peab olema vähemalt bakalaureuse kraad kas inseneriteadustes, füüsikas, bioloogias või matemaatikas. Samas peavad nad olema valmis pikkadeks treeninguteks ning pere juurest kaua äraolemiseks. Hea, kui oleks ka lennuki juhtimise oskus.

Astronautide väljaõpe kestab kuni kolm aastat ning selle käigus toimuvad pidevad füüsilised treeningud ning teooria õppimine. Samuti nõutakse kandidaatidelt head nägemist.

Astronaudikandidaatide treeningu juht Duane Ross sõnas, et programmis on lennusimulatsioon, mitmesuguse kosmosetehnika tundmaõppimine, robotiga töötamine ning ka vene keele tunnid, kuna Rahvusvahelisse kosmosejaama lendamisel tehakse venelastega koostööd.

«Inglise keel on astronautide vaheline suhtluskeel, kuid koostööpartnerite mõistmiseks tuleb USA astronautidel osata ka vene keelt,» selgitas Ross.

Samuti on tulevastel astronautidel õppetunnid geoloogiast ja geofüüsikast.

Tsiviilisikutest astronautidele makstakse tasu USA riigiametnike palgaskaala alusel. USA astronaudid teenivad aastas 64 724 – 141 715 dollarit.

Avaldusi astronaudiks saamiseks saab esitada kuni 27. jaanuarini 2012.

Nõuded tulevasele astronaudile: peab olema vähemalt 157,5 sentimeetrit pikk, kuid mitte pikem kui 190,5 sentimeetrit, hea nägemine, ülikooliharidus, valmis olema pikkadel treeningutel, veetma kuus kuud kosmosemissioonidel ning edukalt läbima kuni kolme aasta pikkuse koolituse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles