USA õhujõudude baasist kadus hukkunud sõdurite kehaosi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA õhujõudude baasist kadus hukkunud sõdurite kehaosi
USA õhujõudude baasist kadus hukkunud sõdurite kehaosi Foto: SCANPIX

USA õhujõudude baasist kadus Afganistanis hukkunud sõdurite kehaosi ning osade hukkunute laipu oli halvasti hoitud.

Delaware`is Doveri õhujõudude baasis, kuhu saadetakse välismaal surnud USA sõdurite surnukehad, paljastus vähemalt kaks kehaosade kadumise juhtumit, kirjutab foxnews.com.

Juhtumite uurimine käivitati juba kevadel, kuid alles nüüd teatati sellest hukkunute perekondadele.

Kahes 2009. aastal aset leidnud juhtumis olid mustad laibakotid, milles oleks pidanud olema Afganistanis hukkunud kahe sõduri jäänused,  pooltühjad ning kottidel oli näha lahtilõikamise jälgi.

Kadunud inimjäänuseid ei leitud.

Teises juhtumis olid surnukuuri töötajad saaginud hukkunud sõduri käeluu pooleks ilma perekonna loata. Ebatavalises asendis käsi saeti pooleks, kuna muidu ei oleks mehele matusteks saanud paraadvormi selga panna.

Õhujõudude baasi surnukuuri juht ja kaks seal töötanud tsiviilisikut said noomituse. Neid ei vallandatud, kuna uurijad tõdesid, et tegemist oli inimlikust eksitusest tingitud vigadega.

USA kaitseminister Leon Panetta sõnul on tegemist šokeerivate juhtumitega ning lubas uut põhjalikku uurimist.

Kaitseministeerium kahtlustab, et enne 2008. aastat võis aset leida veel mitu sarnast juhtumit, kui Iraagi sõjas hukkus palju USA sõdureid, kes kõik Doveri õhujõudude baasi toimetati.

Alates 2003. aastast on Doveri baasist läbi käinud 6300 sõduri jäänused. Enamik neist sõduritest hukkus Afganistanis ja Iraagis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles