Skeptiline teadlane langes oma uuringu «ohvriks»

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Richard Muller ja ta tütar Elizabeth Muller
Richard Muller ja ta tütar Elizabeth Muller Foto: SCANPIX

Kliimamuutusse skeptiliselt suhtunud füüsik sai oma uuringuga üllatava tulemuse.

2009. aasta novembris murdsid kräkkerid kliimamuutust uurivate Briti teadlaste arvutitesse ning varastasid e-kirjade sisu ja dokumente, edastab AP.

Skeptikute sõnul tõendas mitu dokumenti, et teadlased võltsisid osa kliimamuutuse kohta käivaid uuringutulemusi.

Climagate`iks ristitud skandaal leidis lahenduse, kui kuue erineva uurimiskomisjoni liikmed ei leidnud tõendeid võltsimise kohta.

Füüsik Richard Muller asus kliimamuutust uurima pärast Climagate`i skandaali. Tema eesmärgiks oli tõestada, et enamik teadlastest on valel teel, uskudes kliimamuutusse.

Mulleri uuringu üks põhilistest rahastajatest oli Cahrles Kochi fond, mille asutajat tuntakse kui kliimamuutuse skeptikute ja USA skandaalse Tea Party poolehoidjat.

See fond andis kliimamuutuse uurimiseks 150 000 dollarit.

Mulleri juhtud uurimisrühm keskendus kahele skeptikute peateesile: esiteks, et ilmavaatusjaamade andmed ei ole adekvaatsed ning teiseks, et linnade elektrivalgustus muudab tulemusi.

Uurimisrühm töötas läbi temperatuuridestatistika üle 200 aasta tagusest ajast kuni tänapäevani.

Richard Mulleri meeskonnas töötas ka ta tütar Elizabeth Muller, kes on Berkeley ülikooli kliimauurija.

2011. aastal sai Mulleri ja ta meeskonna uuring valmis. Teadlane pidi tõdema, et teadlaskonnast enamikul on õigus – maailmas on temperatuurid kiiresti kerkima hakanud.

«Nüüd oleme kindlad, et kliimasoojenemine leiab aset ning sõltumatutel ekspertidel oli õigus,» tunnistas Muller.

Enamik teadlastest peab kliimasoojenemise põhjuseks inimtekkelisi kasvuhoonegaase. Seda Muller oma uuringus ei käsitlenud. Kuid ta rõhutas, et süsinikdioksiidi atmosfääri paiskamist peaks siiski vähendama.

Teadusskeptikutest raamatu kirjutanud Shawn Lawrence Otto arvates peaks Muller olema valmis tema vastaseks rünnakuks.

«Teda peetakse petturiks. Skeptikute ringkonna jaoks ei ole tegemist teaduse või faktidega, vaid meeskonnamänguga. Muller mängib nüüd vastasmeeskonnas,» selgitas Otto.

Kliimauurijate sõnul ei pea nad Mulleri uuringut adekvaatseks ning ei ole sellega tutvumisest huvitatud.

«Pärast pikaajalist uuringut jõudis ta samale tulemusele, mida kliimauurijad on juba ammu tõestanud. Kuid osa teadlasi ei muutu kunagi,» lausus Texase ülikooli kliimauurija Jerry North.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles