Maasikad võivad aidata alkoholist tingitud maoprobleemide korral

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad
Maasikad Foto: SCANPIX

Hispaania ja Itaalia teadlaste tehtud uuring näitas, et maasikate söömine enne või pärast alkoholi tarbimist võivad aidata ennetada maoprobleeme.

Teadlaste katse rottidega paljastas, et maasikad kahandasid alkoholi kahjulikku mõju mao limaskestadele ning maohaavanditele, kirjutab PLoS ONE.

Uuringut juhtinud Barcelona ülikooli teadlase Sara Tulipani sõnul ei põhine maasikate kaitsev mõju vaid neis sisaldavatel kasulikel antioksüdantidel. Pigem käivitavad maasikad organismi, eelkõige aga mao limaskestade enda kaitsereaktsiooni.

Organismi poolt toodetavad ensüümid neutraliseerivad alkoholi poolt tekitatavaid vabu radikaale ja vähendavad kahjulikku mõju maole.

Uuringus sai üks grupp rotte kümne päeva jooksul enne etanooli annust purustatud maasikaid. Teine grupp rotte mitte. Maasikaid saanud rottidel oli märgatavalt vähem maoga probleeme kui teise grupi rottidel.

Kuigi uuringus keskenduti alkoholi poolt tekitatud maoprobleemidele, võivad uurijate arvates maasikad aidata ka mitmete teiste maoprobleemide korral. Näiteks viiruste ja ravimite poolt tekitatud haigusnähtuste korral, mis ilmnevad maos ja soolestiku limaskestades.

Uuringu eesmärgiks oli kindlaks teha ja eristada ained, mis käivitavad organismi enda kaitsereaktsioonid vabade radikaalide vastu võitlemiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles