Mekongi regioonist leiti üle tuhande uue liigi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma loodusfondi Suur-Mekongi programmi foto Tais leitud senitundmatust konnast.
Maailma loodusfondi Suur-Mekongi programmi foto Tais leitud senitundmatust konnast. Foto: AFP / Scanpix

Maailma Loodusfondi (WWF) andmetel on teadlased viimase aastakümne jooksul avastanud üle tuhande uue liigi suurest Mekongi regioonist Kagu-Aasias.


Senitundmatud liigid leiti kõik vihmametsadest ja märgaladelt suurjõe ääres, mis lookleb Hiina edelaosas asuvast Yunnani provintsist läbi Birma, Tai, Laose, Kambodža ja Vietnami, vahendas

AFP

.

Indohiina džunglis paljastatud saladuste hulgas on näiteks praetaldriku suurune ämblik ja eelajalooliseks peetud rottorav, aga ka tsüaniidi eritav lilla tuhatjalgne ja erkroheline mürkmadu.

«Enam paremaks ei saa minna,» hõiskas loodusfondi regionaalse programmi direktor Stuart Chapman. «Me arvasime, et sellise mastaabiga avastused jäävad ajalooraamatutesse.»

WWFi raport esimesest kontaktist Suur-Mekongiga kinnitab, et ajavahemikul 1997-2007 kirjeldati ametlikult uute liikidena 1068 isendit selles regioonis, mis teeb keskmiselt kaks avastust nädala kohta.

Neist ligi pooled olid taimed ja veerandi moodustasid kalad, ülejäänute seas oli 88 konna, sama palju ämblikke, 46 sisalikku, 22 madu, 15 imetajat, neli lindu, neli kilpkonna, kaks salamandrit ja üks kärnkonn.

Põnevamatest liikidest tõstetakse meedias esile maailma suurimat jahtämbliklast, kelle jala pikkus küündib mõnekümne sentimeetrini, eredavärvilist draakontuhatjalgset, kes eritab surmavat tsüaniidi.

Huvitavamatest leidmisjuhtudest kõneldes räägitakse aga kaljurotist, keda arvati olevat välja surnud juba 11 miljoni aasta eest, ent kes oli mõne aasta eest müügis ühe Laose toiduturu lihaletil, samuti mürkmaost, mida märgati Tai rahvuspargis restorani sarikate vahel aastatuhande algul.

WWF hoiatab siiski, et paljud nüüd avastatud liigid võivad olla ohus, mistõttu kutsutakse Kagu-Aasia riike tegema piiriülest koostööd Suur-Mekongi kaitseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles