Iluduskuningannale määratud surmanuhtlus on tekitanud laialdast protesti

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
30. augustil 2016 krooniti Ruth Miss Lang'ataks.
30. augustil 2016 krooniti Ruth Miss Lang'ataks. Foto: - / AFP/Scanpix

Kirjutasime nädalavahetusel, et möödunud nädalal mõisteti Keenias surma 24-aastane Ruth Kamande. Kamande ründas noaga oma poiss-sõpra, kes haavadesse suri. Kohtuotsus on aga tekitanud laialdast diskussiooni.

MSN kirjutab, et osad inimesed nõuavad surmanuhtluse eluaegseks vanglakaristuseks ümber muutmist; teised aga kinnitavad, et tegemist on õiglase karistusega, arvestades Kamande kuriteo tõsidust.

Kohtudokumentidest selgub, et Kamande pussitas kööginoaga oma kallimat Farid Mohamedi 25 korda, ignoreerides tema appikarjeid ning mitte lastes tal majast põgeneda – ka siis, kui naabrid ukse taga olid ja appi püüdsid tulla. «Tema iga löök oli kaalutletud, mitte tehtud enesekaitse olukorras,» ütles kohtunik Jessie Lesiit surmanuhtlust määrates. «See on kindel tõend pahatahtlikkusest, põlgusest ja vihast.»

Ruth 19. juulil ootamas Nairobis kohtuotsust
Ruth 19. juulil ootamas Nairobis kohtuotsust Foto: - / AFP /Scanpix

Inimõigusteorganisatsioon Amnesty International on aga samuti palunud, et surmanuhtlus asendataks eluaegse vanglakaristusega. AI direktor Irungu Houghtoni sõnul pole mingeid tõendeid, et surmanuhtlus aitaks vägivalda vähendada paremini kui teised karistused. Ka teine Keenia inimõigusteorganisatsioon KNHCR on teada andnud, et surmanuhtlus rikub põhilist õigust elule, on ebainimlik, õel ja alandav kohtlemine. Samuti pole võimalik seda karistust ümber pöörata ja eriti ohus on vaesemad inimesed, kes ei saa lubada endale head advokaati.

Kuriteod, mille eest Keenias võib praegu surmanuhtlust määrata, on muuhulgas mõrvad, vägivaldsed röövimised, röövimiskatsed      ja reetmine. Viimane surmanuhtlus viidi Keenias täide 1987. aastal ning hetkel ei ole riigis timukat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles