Euroopa filmiauhindade jagamisel võidutses «Gomorra»

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmi «Gomorra» reklaamplakat
Filmi «Gomorra» reklaamplakat Foto: AP / Scanpix

Itaalia maffiadraama «Gomorra» võimutses tänavusel Euroopa filmiauhindade jagamisel Kopenhaagenis, kust see viib koju kokku viis preemiat, nende seas parima filmi, parima režii ja parima näitleja eest.


Tapmisähvarduste tõttu juba paar aastat politsei kaitse all elava Roberto Saviano raamatul põhinev linateos kirjeldab Napoli organiseeritud kuritegevuse karmi olustikku, sama film võitis Grand Prix ka selle aasta Cannes'i festivalil, vahendas Reuters.

Euroopa filmiakadeemia pärjas eraldi ka parimaks valitud filmi režissööri Matteo Garronet, stsenaristide meeskonda, operaatorit Marco Onoratot ning näitlejat Toni Servillot, kes oli «Gomorra» kõrval kandvas rollis ka itaalia poliitpilafilmis «Il Divo», kus ta kujutas endist peaministrit Giulio Andreottit.

Prantsuse kodakondsusega briti kinotäht Kristin Scott Thomas sai parima naisnäitleja preemia rolli eest prantsuse filmis «Ma olen sind armastanud nii kaua» (Il y a longtemps que je t'aime). Suurima aplausi teenis aga publikult elutöö eest auhinna saanud Judi Dench.

Eriliste saavutuste eest said aupreemia ka mõjuka Dogme filmiliikumise algatanud taanlased Søren Kragh-Jacobsen, Kristian Levring, Lars von Trier ja Thomas Vinterberg.

PÖFFil äsja parimaks filmiks valitud inglise kunstniku ja filmilavastaja Steve McQueeni draama «Nälg», mis räägib IRA näljastreikijast Bobby Sandsist, sai Kopenhaagenis preemia kui selle aasta parim avastus Euroopa filmide seas.

Tavaliste kinokülastajate häälte põhjal välja antud rahva lemmiku auhinna pälvis aga «Harry Potter ja Phoenixi ordu».

Euroopa filmiakadeemia loodi siinse filmikunsti edendamiseks 1989. aastal ning selle esimeseks presidendiks oli rootsi filmirežissöör Ingmar Bergman.

Selle institutsiooni igal aastal jagatavaid auhindu ei peeta siiski veel sama väärikaiks kui vanade suurfestivalide preemiaid, mida jagatakse Cannes'is, Veneetsias ja Berliinis.

Euroopa filmiauhindade pidulik jagamine toimub igal teisel aastal Berliinis, järgmisel aastal erandkorras Essenis, vahepealsetel aastatel aga mujal. Kahe aasta pärast on auhinnagaalat au korraldada Tallinnal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles