Pärast 11. septembrit on islamiterroristide tõttu hukkunud üle 3000 inimese

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
11. septembri 2001. aasta terrorirünnak
11. septembri 2001. aasta terrorirünnak Foto: SCANPIX

Rootsi kaitsepolitsei Säpo andmetel on pärast USAs 11. septembril 2001. aastal toime pandud terrorirünnakuid maailmas islamiterroristide käe läbi hukkunud umbes 3100 inimest.

Kuigi püha sõja terrorism on vähenenud, ei ole see kuhugi kadunud, kirjutab Helsingin Sanomat.

Sellest rääkis eile Stockholmis toimunud terrorismi käsitleval seminaril Säpo juht Anders Danielsson. Säpo korraldas selle ürituse seoses kümne aasta möödumisega terrorirünnakutest.

Danielsson rõhutas, et pärast 2001. aasta septembrisündmusi ei ole terroriorganisatsioon Al-Qaeda enam suutnud sama laiaulatuslikku rünnakut sooritada.

New Yorgis asunud WTC kaksiktornidele tehtud terrorirünnakus hukkus praegustel andmetel üle 3000 inimese ehk nii palju, kui sureb selles linnas järgneva kümne aasta jooksul.

Rahvusvaheline koostöö terrorismi tõrjumisel on olnud edukas, hoolimata sellest, et Al-Qaeda on teinud väiksemaid rünnakuid,» sõnas Danielsson.

Ta jätkas, et pingutused terrorismi tõrjumisel on raskendatud, kuna arvesse tuleb võtta nii inimõigused kui demokraatia.

Säpo terrorismi tõrjumise peaanalüütiku Malena Rembe sõnul on Al-Qaeda suure osa oma jõust kaotanud selle tõttu, et moslemite seas ei ole see võrgustik enam nii populaarne kui varem.

Al-Qaeda tegutseb pärast selle juhi Osama bin Ladeni surma mitme väikese üksusena. Kommunikatsioon nende üksuste vahel on nõrk, kuna puudub ühine nägemus ja koordineerimine.

Rembe rõhutas, et väikeste üksuste kontroll on sama keeruline kui suure organisatsiooni jälgimine.

«Islami terrorism on siiani Rootsi äärmusliikumiste seas suurimaks ohuks,» lisas veel Anders Danielsson.

Tema sõnul ei ole äärmusparempoolsed kunagi olnud nii suur oht, nagu seda on islamiterroristid.

11. septembril 2001. aastal leidis USAs aset terroriorganisatsiooni Al-Qaeda rünnakuteseeria.

19 terroristi kaaperdas mitu reislennukit, millest kahega rünnati New Yorgi World Trade Centeri kaksiktorne.

Terroristide plaani järgi pidid kaks lennukit lendama kaksiktornidesse, üks USA kaitseministeeriumi hoonesse Pentagoni ning veel üks Valgesse Majja, teise versiooni järgi Kapitooliumi.

Pentagoni tabanud lennuk tappis 40 inimest. Neljas lennuk, mis pidi lendama Valgesse Majja, võeti reisijate poolt üle ning terroristide plaan hävitada Valge Maja ebaõnnestus ehkki lennuk kukkus alla ja pardalolnud hukkusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles