Galerii: Muinastulede öö meelitas Pärnu randa tuhandeid inimesi

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muinastulede öö Pärnu rannas. Arhiivifoto.
Muinastulede öö Pärnu rannas. Arhiivifoto. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Laupäeva õhtul süüdati Läänemere-äärsete riikide randades tuhandeid lõkkeid, et tähistada Soomes 19 aastat tagasi taaselustatud muinastulede ööd. Pärnus süttisid tuled 17. korda, meelitades soojal augustiõhtul randa tuhandeid inimesi.

Kuigi keskne üritus toimus Pärnus rannahoone ees, jagus rahvast sel õhtul pea kõikjale mere äärde. Süüdati küünlaid ja tõrvikuid ning lennutati hulganisti Hiina laternaid. Mereäärseid lõkkeid paistis vilkumas nii Reiu kui Valgeranna poolt.

Pärnus pakkus rahvale muusikalist meeleolu Aleksander Sünteri pereansambel ja madalas merevees süüdati tuleskulptuurid.

Muinasajal kasutati mere ääres märgutulesid, et meremehed leiaksid tee ohutusse sadamasse või randa. Tulede eest hoolitsemine oli juba viikingite ajal rannakogukondade kohustus.

Nüüdisajal süüdatakse Läänemere ääres muinastuled selleks, et näidata mererahva ühtsust ja tuletada meelde meie ajalugu ja kultuuripärandit. Tuled läidetakse, mälestamaks neidki, kes igaveseks merele jäänud.

Muistsete märgutulede süütamise tava taaselustati 1992. aastal Soomes. Tänini süttivad lõkked igal aastal augusti viimasel laupäeval kell 21.30.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles