Indrek Tarand: mind on püütud ära osta ja avalikust elust kõrvaldada

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand.
Indrek Tarand. Foto: Toomas Huik

Keskerakonna presidendikandidaat Indrek Tarand tunnistab Hannes Võrno saates «20 aastat hiljem», et aastal 2002 pandi kõrgetesse ametitesse «oma mehi» ja neid, kes õigesse parteisse ei astunud, survestati.

«Aastal 2002 hakkas selgemat kuju võtma erakondade vaheline Eesti Vabariigi erastamine. Surve parteilaste poolt oli suur – «oma mehi» pandi kõrgetesse ametitesse ja neid, kes õigesse parteisse ei astunud, survestati. Üks neist hammasrataste vahele jääjaist oli ka Tarand.

«Minul ei pidanud närv vastu ja ütleme nii, et pruukisin liigselt alkoholi. Panin toime haldusõigusrikkumise, mille eest sain karistada. Lisaks sain ka karistada selles mõttes, et töölt vabaks. Valik, mis mulle pakuti, oli niisugune äraostmise valik, et noh me anname sulle saadikukoha Ukrainas, seal saab ju palju raha ja milles küsimus! Aga mulle see ei sobinud, sest seda tüüpi kokkulepped pole mulle olnud pärikarva aegade algusest peale,» ütleb Indrek Tarand.

Tarand jäi pärast välisministeeriumist vallandamist mitmeks aastaks töötuks. «See on uues iseseisvuses selline omapärane lugu. Üks valitsuskoalitsioon lagunes ja Reformierakond tegi Keskerakonnaga uue valitsuse. Selle koalitsioonilepingu n-ö mitteavalikus osas oli nimeliselt üles loetud, kes peavad avalikust tegevusest kaduma ja need sattusid olema minu vend, minu isa ja mina. Selle programmi nad ka realiseerisid - selles mõttes võib öelda, et oli edukas valitsus»

Täispikk intervjuu Indrek Tarandiga saates «20 aastat hiljem» jõuab Kanal 2 ekraanile juba sel pühapäeval kell 20:35.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles