Astronoomid avastasid teemantplaneedi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Astronoomid avastasid teemantplaneedi
Astronoomid avastasid teemantplaneedi Foto: SCANPIX

Briti ja Austraalia teadlased avastasid planeedi, mis on Maast viis korda suurem ning mis koosneb teemandist.

Ebatavaline planeet leiti kui uuriti Linnuteel Maast 4000 valgusaasta kaugusel asuvat tähte, kirjutab The Telegraph.

Tegemist oli pulsariga, millele anti tähis J1719-1438.  Pulsar on tugeva magnetväljaga kiiresti pöörlev neutrontäht, mis kiirgab elektromagnetlaineid.

Kuid sellest pulsarist Maale jõudvad elektromagnetlained olid ebakorrapärased. See tekitas astronoomides küsimuse, et mis lainete teel on.

Austraalia Swindburne`i tehnoloogiaülikooli teadlase Matthew Bailesi arvates takistab elektromagnetlainete levimist mingi selle tähe ümber liikuv planeet.

Kuigi selle neutrontähe läbimõõt on vaid 20 kilomeetrit ehk väikese linna suurus, on planeedi diameeter umbes 60 000 kilomeetrit. See planeet on viis korda suurem kui Maa ning umbes 300 korda raskem.

Oletatakse, et tegemist võib olla mingi kunagise hiigeltähe jäänusega. Suurest tähest tekkis  pulsar, mille juurde jäi aga ka kristallilises olekus jäänuk, mis koosneb süsinikust ja hapnikust, olles seega teemandisarnane.

Pulsar J1719-1438 on nii tihe, et selle mass on 1,5 korda suurem kui Päikese mass.

Bailes tõi näite, et kui visata sellesse neutrontähte telliskivi, siis tekib nii palju energiat nagu aatompommi plahvatamisel.

Samas ei oska teadlased öelda, milline see teemantplaneet välja näeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles