«Minu imeline elu»: Aliinast sai rahvuse tõttu koolivägivalla ohver

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Minu imelise elu» Aliina
«Minu imelise elu» Aliina Foto: Kanal 11

Peagi algab uus kooliaasta pani ka saatesarja «Minu imeline elu» kangelannad meenutama, kui palju kool nende edasist käekäiku mõjutanud on ja millised mälestused neil sellest ajast meeles on.

Töötav üliõpilane Aliina (21) on sündinud ja kasvanud Kesk-Eestis Adaveres. Tänases saates tunnistas ta, et kannatas aastaid koolivägivalla all. Peamiseks kiusamise põhjuseks peab neiu vene rahvust, kuigi ta on alati ilma aktsendi ja vigadeta eesti keelt rääkinud.

Aliina sõnul kestvat Adavere koolis juba aastaid koolivägivald ja probleemile lahendust seni veel leitud ei ole. «Seal võib lõputult käia ja rääkida, et mida te teete ja haridusameti poole pöörduda – lahendust see ei too. Olukord jääb selliseks nagu ta on,» kurvastas Aliina, kelle vend samamoodi Adaveres õppides terrori all kannatas.

Ainus erinevus oli see, et kui venna puhul olid mängus nii salvavad sõnad kui ka löömised, siis Aliina sai kogeda õnneks või kahjuks vaid vaimset vägivalda. «Ma läksin tihti nuttes koju, sest mulle öeldi, et kannan nõmedaid jalanõusid või riideid./.../ Oli mõnitamist, nokkimist, asjade ära võtmist.»

Kord oli üks pahatahtlik klassiõde Aliina kohta jutu lahti lasknud, et neiul on kirbud. Loomulikult see kõlakas tõele ei vastanud. Aliina mainis seda ka oma emale, kes omakorda kiusliku klassikaaslase emaga ühendust võttis, mis olukorda teps mitte paremaks ei muutnud.

Alliinat mõnitas terve klass ning õpetajate poolt abi või mõistvat suhtumist oodata ei olnud. Viimse piirini viidud neiu otsustas kooli vahetada ja asus Põltsamaale õppima.

Hilisemas elus on ta vahel oma vene sõpradele trööstitust kooliajast killukesi rääkinud. Sõbrad on seepeale Adavere elanikkonna fašistideks ristinud. Eriti näitavat seda suhtumine võõrastesse ja nendega käitumine.

«Adavere rahvas kutsus kord inimesed kokku. Ka mujalt tulid mõned. Võeti kurikad kaasa ja mindi Põltsamaale lihtsalt peksma. Kolm ohvrit langes minu andmete kohaselt koomasse,» meenutas Aliina üht jubedat seika. Kuriteo korda saatjad olid politseile teada ja nad said ka tingimisi karistatud.

Lapsehoidja Kadri (23) pidi aga kooliaastatel seisma olukorraga silmitsi, kus õpetajatele
tuli teatavaks teha 16- aastase tütarlapse rasedaks jäämine. Kõigepealt oli Kadri sellest oma klassijuhatajale rääkinud, kes neiu käe kõrval õppealajuhataja juurde viis ja lahendusi leida aitas. Ka olevat just Kadri pärast bioloogiatunnis raseduse teema varem käsitlemisele võetud kui plaanitud oli.

Üldiselt neiu viltuvaatamist ei tajunud. Oma rolli mängis kindlasti ka see, et tegemist on aktiivse, edasipüüdliku ja õpihimulise noore naisega. Vaatama emaks saamisele ja puudumistele oli Kadri alati autahvil.

«Tagantjärgi kuulsin ühte juttu, kui kaks mu klassiõde olid arutanud, kas ma olen rase või lihtsalt paksuks läinud. See ajas mind naerma, et kaheksandat kuud kestnud rasedus paksusega segi aeti,» muigas Kadri.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles