Islandi päeval pidutseb ligi sada islandlast

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Retro Stefson esineb pühapäeva öösel Von Krahlis.
Retro Stefson esineb pühapäeva öösel Von Krahlis. Foto: promo

Sel pühapäeval, 21. augustil tallinnas aset leidval Islandi päeva peol pidutsevad koos Eesti rahvaga seitse Islandi bändi ja ligi 100 islandlast.

Päeva korraldaja Helen Sildna teatel leiab sel pühapäeval pealinnas aset Islandi kultuurifestival, millele paneb punkti suur Islandi päeva pidu Von Krahli teatris ja baaris, kus teevadki etteaste seitse põnevat islandi uuema põlvkonna alternatiivmuusika artisti, kes esitavad muusikat folgist elektroni ja postrokist technoni.

“Sel pühapäeval täitub kogu Tallinna kesklinn Islandi ansamblite, kooride, filmi- ja fotokunsti, disaini, kirjanike, poeetide ja toidukultuuriga,” rääkis Sildna. “Islandi päev saab avalöögi kell 12 katusekino jazzibrunchilt Olafur Arnaldsiga ja jätkub Islandi väljakul välisministeeriumi ees Islandi ja Põhjala köögist inspireeritud toiduturuga. Suur osa sündmustest on publikule vaba sissepääsuga, samuti on kõik pühapäevased pidulikud näituste avamised programmis avatud kõigile huvilistele. Ootame kõiki linna peale jalutama koos pere ja sõpradega.”

Von Krahli esimese korruse baarisaali täidab hüpnootilise helivalliga Islandi postroki tulevikunimi For A Minor Reflection, kellel bändi kuulsate kaasmaalaste Sigur Rósi sõnul on lausa potentsiaali Mogwaile ära teha. Postroki-neliku püstitatud müramüüre lõhuvad peo edenedes seitsmeliikmeline barokkpopi-miniorkester Hjaltalin ja nakatavate diskokäikude ning ninakate biitide meistrid saareriigi armastatuimast peobändist Retro Stefson.

Von Krahli sisehoov on sel peol saareriigi säravaimate trubaduuride päralt. Südaööl haarab terrassil kitarri neofolkar Snorri Helgason, keda on võrreldud selliste aegade- ja rahvusteüleste lauljate-laululoojatega nagu Paul Simon ja Neil Young. Snorrile on sealsamas sisehoovis sekundeerimas indie-kiiksuga kantrileedi Lay Low.

Teise korruse teatrisaalis särtsub elektrotrio Sykur, vastupandamatu peobänd, kelle iga esinemine kodulinnas Reykjavikis tagab hoobilt täismaja. Islandi päeva peo finaalis teeb DJ-seti elektroonilise souli suunanäitaja, bändi GusGus asutajaliige President Bongo ehk Gluteus Maximus. Tegu on multitalendist mehega, kes on muuhulgas loonud eksperimentaalseid muusikavideoid ja treinud remikse sellistele suurustele nagu Superpitcher, Sigur Rós, Björk jt. Sel ööl on Presidendi pühaks eesmärgiks panna tantsima nii toolijalad kui Islandi ja Eesti riigipead.

Osa Von Krahli peo artistide rivist on päeva jooksul esinemas ka vanalinna hoovides ja näitusesaalides ning Islandi väljakul. Lisaks kuuleb linnapeal Islandi kolme põlve tippheliloojate loomingut, esinevad saareriigi sitkemad koorid. Katusekinos näidatakse hilisõhtul Sigur Rósi dokumentaalfilmi “Heima”, milles näeb ka Islandi päeva esinejaid nagu For A Minor Reflection, Sykur ja Ólafur Arnalds.

Islandi päeva avab juba 20. augusti südaööl Tallinna Lauluväljakul suursündmuse “Vabaduse laul” raames Islandi president Ólafur Ragnar Grímsson. Islandi päevaga tänavad Eesti riik ja välisministeerium Islandi riiki vapruse eest Eesti iseseisvuse tunnustamisel 20. aasta eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles