USA kaitseministeerium eitab salajaste andmete lekitamist filmitegijatele

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseministeerium eitab salajaste andmete lekitamist filmitegijatele
USA kaitseministeerium eitab salajaste andmete lekitamist filmitegijatele Foto: SCANPIX

USA kaitseministeerium tunnistas, et teeb Hollywoodi produtsentide ja režissööridega koostööd.

Selle salajase koostöö eesmärgiks on anda USA sõjalistest välismissioonidest võimalikult autentne pilt, kirjutab foxnews.com.

Režissöör Kathryn Bigelow ja stsenarist Mark Boal tegid 2008. aastal koos Oscari võitnud filmi «Hurt Locker», mis rääkis Iraagi sõjast USA armee pommirühma silme läbi.

Nüüd käsil olev film räägib maailma esiterroristist Osama bin Ladenist ning selles keskendutakse Obama administratsiooni pingutustele ja võidule.

Loos jälgitakse kolme USA presidendi pingutusi terrorirühmituse Al-Qaeda juhi bin Ladeni tabamiseks.

USA esindajatekojas aga ei vaadata kaitseministeeriumi ja filmitegijate koostööle hästi. Vabariiklasest esindajatekoja liige Peter King nõudis sellise koostöö uurimist. Samas tahtis ta teada, kas filmitegijatele jagavad informatsiooni ka salajastes operatsioonides osalenud.

«Filmitegijatel on juurdepääs kõige salajasemate sõjaliste operatsioonide materjalidele,» arvas King.

King on USA esindajatekojas sisejulgeoleku eest vastutava komisjoni juht.

Valge Maja eitas, et kaitseministeerium ülisalajasi materjale paljastaks.  Pressiesindaja Jay Carney sõnul saavad filmitegijad kasutada neid materjale, mis ei ole riiklik saladus.

«Need kahtlused on naeruväärsed. Kaitseministeerium ega Valge Maja ei lekita riiklikke saladusi. Jätkuva terrorismiohu tõttu peaks sisejulgeoleku komitee tegelema hoopis tähtsamate asjadega kui filmide tegemine,» lausus Carney.

USA kaitseministeeriumis on meelelahutus- ja meediaosakond, mis vajadusel nõustab ja jagab informatsiooni nii filmide kui telesaadete tegijatele, arvutimängude valmistajatele ning meediale.

«Enamik filmitegijatest tahavad end kurssi viia meie kasutuses olevaga või siis personali tööga. Samuti jagame informatsiooni tehnika kohta, mis ei ole salajane,» selgitas selle osakonna juht Phil Strub.

Strubi kinnitusel ei leki kaitseministeeriumist välja ühtegi salajast materjali, olgugi et filmitegijatega tehakse koostööd.

Uus Osama bin Ladeni tabamisest rääkiv film peaks kinolinale jõudma 2012. aasta oktoobris.

Al-Qaeda juht Osama bin laden sai surma selle aasta mais Pakistanis, kui USA erirühm ta oma peidupaigas maha lasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles