Oreli aastapäev täidab kiriku muusikaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu Peetri kiriku ajaloolise oreli pühitsemisest möödub 4. augustil 120 aastat. Sel puhul on eeloleval neljapäeval organisti ja muusikatöö korraldaja Anneli Klausi teatel kiriku uste lahtioleku ajal, kell 10–15, kutsutud orelit mängima kõik organistid, kel on selleks soovi.

«Teelised, kes kiriku arhitektuuri, eesti maalikunsti kullafondi kuuluvat altarimaali ja orelimuusikat tulevad nautima, saavad lisaks teha oma annetuse oreli korrashoiu heaks,» lisas ta.

Orel valmis 1890. aastal. Oreliehitaja Friedrich Wilhelm Müllverstedt ehitas oreleid põhiliselt Lõuna-Eesti ja Pärnu ümbruse kirikutesse, kuid tema tuntus ulatus ka Eestist väljapoole.

Müllverstedt ehitas nii kontsertoreleid, väiksemaid kirikuoreleid kui ka positiive. Tema instrumente oli kaugelt üle saja. Säilinud on neist mängitaval kujul teadaolevalt vaid kümme. Heas korras Tartu Peetri kiriku 23 heliseva registriga orel on vararomantilise kõlaga ja kuulub Eesti kolme suurima mehaanilise oreli hulka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles