Itaalias sai isa õiguse tütre eutanaasiaks

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa arsti süüdistatakse vähipatsientide tapmises.
Saksa arsti süüdistatakse vähipatsientide tapmises. Foto: SCANPIX

Itaalia kõrgem kohus andis ühele isale õiguse 12 aastat tema tütart elus hoidnud masinad lahti ühendada.

Peppino Englaro võitles aastaid Itaalia erinevate kohtuorganitega  tütre eutanaasia eest, kirjutab STT.

Praegu 37-aastane Eulana Englaro on vegetatiivses seisus olnud alates 1996. aastast, mil ta sattus autoõnnetusse.

«Sain võidu, mis tähendab seda, et Itaalia on õigusriik,» sõnas isa.

Kõrgem kohus hülgas madalama astme kohtus vastuvõetud otsuse elushoidmisaparaatide mitte väljalülitamise kohta.

Milano kohus leidis, et Eulana Englaro kooma on pöördumatu ning ta ei tule sellest välja. Lisaks paljastus, et tütre soov enne koomasse langemist oli, et ta elu ei pikendataks kunstlikult.

See juhtum on Itaalias esimene, kus kõrgem kohus annab loa koomas oleva isiku elutähtsate funktsioonide töös hoidmise lõpetamiseks.

Meditsiiniekspertide hinnangul võib naine pärast masinate eemaldamist elada veel umbes kaks nädalat, kuid kuna ta on vegetatiivses seisundis, siis ei tunne ta mitte midagi.

Vatikan mõistis kohtu otsuse hukka ja peab seda eutanaasiaks. Eutanaasia ehk suretamisabi on Itaalia seaduste järgi keelatud.

«Joogi, söögi ja hingamise võtmine vegetatiivses olekus inimeselt on ebainimlik julmus,» sõnas kardinal Javier Lozano Barragan.

Eutanaasia pooldajad aga peavad kohtu otsust ajalooliseks. Poliitikuid  on nimetatud asja puhul jagunenud kahte leeri. Mõned parempoolsed poliitikud peavad kohtu otsust mõrva lubamiseks.

Eulana Englaro juhtumit on võrreldud ameeriklanna Terri Schiavo juhtumiga. Schiavo oli koomas 15 aastat. USA kohus andis õiguse eutanaasiaks 2005. aastal.

Kooma on üldine või koldeline kesknärvisüsteemi kahjustus, millega kaasneb teadvuse ja reflekside kadu ning elutähtsate funktsioonide häire.

Eutanaasia ehk suretamisabi on paranemislootusteta ja piinlevas seisundis viibiva haige surma kiirendamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles