Prantsusmaa pole taganud Euroopa hamstrile piisavat kaitset

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Kohtus jõudis lõpule kohtuasi, kus arutati Prantsusmaa loodusdirektiivist tulenevat kohustust kaitsta üleliidulise tähtsusega Euroopa hamstri paljunemis- ja puhkepaiku ning leiti, et riik pole taganud kaitsealusele liigile piisavat kaitset.

Prantsusmaa oli hamstrite kaitseks võtnud mitmeid meetmeid, näiteks loonud toetuste süsteemi hamstrite populatsioonile soodsate kultuuride kasvatamiseks teatud põllualadel, samuti lisanud täiendavaid tingimusi linnaplaneerimisprojektidele, mida hamstrite elupaikadesse teostada sooviti, vahendab ERR Uudised.

Hoolimata nendest meetmetest kahanes sealne hamstrite populatsioon kriitilise piirini – 2008. aastal langes hamstritega asustatud urgude arv 1160-lt vähem kui 180-le.

Euroopa Kohus leidis seetõttu, et hoolimata võetud meetmetest on kaitsealuse liigi populatsioon vähenenud ning Prantsusmaa ei ole järelikult loodusdirektiivist tulenevat kohustust täitnud.

Prantsusmaal Strasbourgi piirkonnas on Euroopa hamstri (Cricetus cricetus) kaitsestaatus koguni märkimisväärselt halvenenud, tõdes kohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles