«Minu imelise elu» Hanne nuhkimisest: parem elan oma roosas mullis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Armukadedusest, truudusetusest ja armukestest rääkisid Kanal 11 saatesarja «Minu imeline elu» reedeses jaos neli väga erinevate kogemustega naist. Kõigile neist on elu omal moel näidanud, miks armukadedusel pole mõtet ja kõrvalsuhteid üheselt patuks ei saa tembeldada.

24-aastasel Hannel, kes küll hetkel vallaline, on elus palju suhteid olnud ning koos nendega ka armukadedust ja õppetunde. «Minevikus on sellest  (armukadedusest - toim) päris palju probleeme tekkinud, kuna ma ei osanud seda kontrollida ja arvasingi, et pigem on armukadedus kompliment teisele inimesele kui ahistav,» möönis naine.

Hanne tundis, et läks armukadedusega üle piiri oma esimeses pikemas suhtes, kui oli tekkinud kindlustunne ja vaibunud kirg. Kord tulid naise pikaajalisele elukaaslasele külla kaunitaridest sõbrannad Tartust, kuid pealinna tutvustavale sõidule mees teda kaasata ei tahtnud.

«Kui öeldi, et «ära tule kaasa, et ma näitan ise ja pole vaja», siis mul lõi küll pirn pea kohal põlema, et «miks?»,» selgitas neiu enda kahtlusi, mida tal varem mehe ja tema sõbrannade suhtes ei olnud. «Põhiline oligi see, mis mu peas toimus, sest ma olen väga suure kujutlusvõimega ja siis ma kujutan alati hullemini asju ette, kui tegelikkuses üldse võimalik oleks olnud,» tõdes Hanne.

Seepärast tundis naine vajadust oma küsimustele vastused leida - kas või mehe isiklikke elektronkirju lugedes. «Mäletan seda hetke, kui ma seisin ta kirjutuslaua juures. Mõtlesin, kas ma trükin kasutajanime ja parooli sisse ja kas ma julgen vaadata, mis seal on. Sest üks variant on see, et sa elad teadmatuses, sul on kahtlused; teine variant on see, et sa tõesti leiad...»

Paraku ei olnud Hanne kahtlused seekord täiesti alusetud. Ta mäletab siiani tunnet, mis teda valdas, avastades, et tema kallim on kutsunud teisi naisi kohvile: «See oli tuim valu, mis käis seest läbi. Parem ei oleks tahtnud teada.»

See hoop õpetas Hannele enda armukadedust taltsutama, sest petmine tuleb tema sõnul välja igal juhul. «Selliselt ma ei tahaks enam kunagi teada, et inimene tõmbab ringi,» selgitas naine, miks talle enam pähegi ei tule partnerite järgi nuhkida. «Ma parem elan oma nö roosas mullis, mis üks hetk nagunii lõhkeb. Sa ei ela elu aeg teadmatuses.»

Hanne elus on truudusetuse pinnal olnud palju tülisid - teda on petetud ja ta on petnud ning olnud ka kolmandaks osapooleks. «Ma ei ole staažikas kolmas pool olnud. Lihtsalt on juhtunud, et ükskord ma ei teadnud, et ma see olen, teine kord ma teadsin, aga ei leidnud selles probleemi,» tunnistas naine.

Temperamentne koduperenaine Olja (32) arvab, et elus on iga situatsioon erinev ja armukeseks olemine on iga inimese oma valik. «Ma ei ütleks midagi armukeste kohta halvasti, sest armukesteks teevad neid mehed,» ütles naine, et afäärist võib areneda ka kooselu või abielu.

Olja on abielus olnud juba kolm korda ning ei välista erinevatel tasanditel suhteid. Kui varem arvas naine, et kõrvale vaatamist tema kunagi ei andestaks ja ise ei teeks, siis nüüdseks on ta õppinud, et ära iial ütle iial. Viimast eriti pika kooselu puhul: «Sul on tegelikult hästi palju rohkemat vaja kui seksi, et koos olla õnnelikult. Nii kaua, kui inimesed suudavad oma vajadused emotsionaalselt saada, nii et teine haiget ei saa, siis kelle asi see on?»

Praeguseks küll juba oma abielu lahutanud Helen (38) ei näe samuti kõrvalsuhetes probleemi ning leiab, et igasugune armastus teeb meid vaid paremaks. «Ma arvan, et on täiesti loomulik, et pika abielu jooksul suhe muutub ja on täiesti inimlik, et selle elu jooksul me võime kohata ka teisi inimesi, kes meile muljet avaldavad või kellesse me armume.»

«Vahetevahel selline tunne kellegi teise vastu võib vastupidi armastust tugevdada. Kui me tunneme armastust, siis me oleme õnnelikumad ja sõbralikumad ja selle võrra on meie peresuhted ka paremad,» arutles Helen.

«Nii et mina arvan, et tegelikult armumine abielu kõrvalt ei ole sugugi patt. Armuda või armastada – ma leian, et see on lausa vajalik, sest inimesed, kes ei armasta, nad ei ole nii head, avatud ja sõbralikud. Iseasi on lihtsalt see, kuidas realiseerida seda armastust.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles