Makedoonia püstitab Kreeka meelepahaks Aleksander Suure kuju

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Makedoonias algasid hiiglasliku Aleksander Suure pronkskuju ülesseadmise tööd, mis ärritavad Kreekat, kes peab antiikaja kuulsaimat väejuhti Kreekast pärinevaks.

22-meetri kõrgune Skopjesse kerkiv skulptuur «Sõdalane hobusel» pannakse kokku selle nädala jooksul, vahendab BBC News.

Kreeka, mille üheks osaks on Makedoonia provints, on veendunud, et Aleksandri pärandit tuleks seostada nendega, mitte naaberriigiga. Kreeka ja Makedoonia vahelised pinged on viinud selleni, et viimasel pole seni õnnestunud NATO ega ELiga liituda.

Makedoonia süüdistab Kreekat enda ebaausas kohtlemises ja toonitab, et 1995. aastal Kreekaga saavutatud kokkulepe, mille alusel muudeti oma lippu ja põhiseadust, pidanuks kõik territoriaalsed nõudmised vaigistama.

Kuigi Skopjesse püstitatava kuju nimi ei viita otsesõnu Aleksandrile, on tema nimi antud nii linna lennuväljale kui Kreeka poole suunduvale maanteele.

Skulptuur tekitab pingeid ka Makedoonia-siseselt – peaminister Nikola Gruevskit on projektiga seoses süüdistatud natsionalismis ja 5,3 miljonit eurot maksvat ettevõtmist liiga kulukaks nimetatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles