Nädala plaat: Hedvig Hanson «Tants kestab veel»

Margus Haav
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hedvig Hanson
Tants kestab veel 
(Music Maker)
Hedvig Hanson Tants kestab veel (Music Maker) Foto: promo

Hedvig Hanson
Tants kestab veel
(Music Maker)

Hinne 4

Ajastu elav vaim

Hedvig Hanson on sujuvalt reserveerinud meie muusikamaastikul toreda lapikese maad, mis on puutumata jäänud ettearvatavast popmuusikast ning teisalt ülekomponeeritud keerulisest džässist.

Popsouli ja funk’iga alustanud, sealt sujuvalt inimlikes parameetrites ja soojas mõõtkavas džässiradadele uidanud Hedvig on valinud uueks väljakutseks hästiunustatud vana – talle juba lapsepõlvest tuttava, peamiselt 70ndatest ja 80ndate algusest pärit tantsulise afroameerika juurtega gruuviva levimuusika.

Valdavalt leiab albumilt uusversioone omaaegsetest menukitest, millele on pikitud lisa Hansoni enda samast ajastuhõngust inspireeritud paladega. Nii et ühest küljest klassikaliste pikalaine raadiohittide kaverite, teisalt veidi intiimsemat ja selgestikuuldavalt isiklikku masti autoripalade kombinatsioon.

See kontseptsioon võib ajada veidi segadusse, kuid teisalt – miks mitte.
Apelsini, Rock Hoteli, Silvi Vraidi ja teiste kuulsaks lauldud palad on rüütatud kohati sootuks uude, vahel küllalt raskelt äratuntavasse kuube, kuid plaadi põhiidee näibki olevat mitte niivõrd autentse vormi, kuivõrd õige ajastuvaimu tabamine. «Ajastuvaim» on plaadi esimene oluline märksõna.

Selle püüdmisel on abiks noortest energilistest ja mitmekülgsetest muusikutest Hedvig Hanson Soul Group koosseisus Andre Maaker (kitarr), Joel-Rasmus Remmel (klahvpillid), Mihkel Mälgand (bass), Ahto Abner (trummid) ja Reigo «Pedro Peche» Ahven (löökpillid).

Elektroonikat pole muide kasutatud, kõik palad on sisse mängitud elavas esituses. «Elav» on plaadi teine oluline märksõna.

Hedvig on rõhutanud, et tema põhieesmärk oli teha sel plaadil värvikate muusikute ja suure kirega positiivset emakeelset tantsumuusikat. Tõsi, see pole tantsumuusika mitte päris klassikalises ega teisalt ka modernses võtmes.

Õnneks ei tähenda ajas tagasivaatamine tagasiminekut loomingulises kvaliteedis ega muusikalises plaanis. Et liikuda edasi, ongi vahel vaja vaadata tagasi. «Liikumine» on siinjuures kolmas ja vaata et veel kõige olulisem märksõna. Hedvig Hanson ongi pidevas liikumises ja liikudes näeb teadagi rohkem. Kuulake ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles