Kuubal anti välja Che Guevara päevik

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuubal anti välja Che Guevara päevik
Kuubal anti välja Che Guevara päevik Foto: SCANPIX

Kuubal anti välja revolutsioonikangelase Ernesto «Che» Guevara päevik, milles ta kirjeldab kolm aastat kestnud sissisõda Sierra Maestra mägedes.

Oma «Võitleja päevikus» kirjeldab Che, kuidas ta Mehhikos 1956. aastal Fidel Castroga kohtus ning tema 26. juuli liikumisega liitus, edastab AFP.

Samuti on seal detailsed üksikasjad selle kohta, kuidas ta jahil Granma koos 80 võitlejaga Kuubale sõitis ning alustas võitlust Fulgencio Batista diktatuuri vastu.

Che päeviku väljaandjaks on Austraalia kirjastus Ocean Press/Ocean Sur. Raamatu toimetas Che Guevara Studies Centre, mida juhib kuulsa kangelase lesk Aleida March.

Che oli 1956. aasta detsembris nende revolutsionääride hulgas, kes Castro juhtimisel tungisid Kuubasse. Pärast Batista kukutamist töötas Che 1959 - 1961 Kuuba riigipanga presidendina ning 1961 - 1965 tööstusministrina

1965. aastal lahkus ta Kuubalt koos 100 sõduriga Belgia Kongosse ja Boliiviasse. Mõlemad sõjalised retked ebaõnnestusid. Che langes Boliivia sõdurite kätte vangi ja ta hukati nende poolt 1967. aastal.

Argentina-Kuuba teadlastemeeskond leidis Che jäänused 1997. aastal ja need viidi Kuubale. Ta maeti pealinnast Havannast 280 kilomeetri kaugusel asuvasse Santa Clara sõjamemoriaali.

Che Guevara, kodanikunimega Ernesto Rafael Guevara de la Serna sündis 14. juunil 1928. aastal Argentinas Rosarios.  

Ernesto «Che» Guevara foto põhjal tehtud stiliseeritud kujutisest sai hiljem kogu maailmas protestiliikumise kultuuriline sümbol.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles