Maailma esimene HI-viirusest paranenu?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timothy Ray Brown
Timothy Ray Brown Foto: SCANPIX

Kolmkümmend aastat tagasi teatati maailmas esimest korda aidsi epideemiast.

Siis lõppes see haigus surmaga, kuid aastatepikkune töö õigete ravimite leidmiseks on andnud tulemust, kirjutab cbs.com.

HI-viiruse arenemist aidsiks on ravimite abil aeglustatud ja paljud HI-positiivse diagnoosi saanud elavad normaalset elu.

Praegu 45-aastasel ameeriklasel Timothy Ray Brownil diagnoositi HI-viirus 1995. aastal, kuid nüüdseks on mees täiesti terve.

Väidetavalt on Brown esimene inimene maailmas, kes on ravimite ja tüvirakkude abil sellest viirusest jagu saanud.

Ameeriklane kolis 2007. aastal Saksamaale Berliini, kus talle tehti luuüdi tüvirakkude siirdamist. Tüvirakkude siirdamist kasutatakse laialdaselt näiteks leukeemia puhul. Ka Brown on leukeemiat põdenud.

«Lõpetasin sel päeval, mil mulle alustati tüvirakkude siirdamist, ravimite võtmise,» meenutas mees.

Brown sai tüvirakke, mis pärinesid HI-viirusele immuunselt mehelt. Umbes üks protsent valgenahalisi mehi on HI-viirusele täiesti immuunsed. Uurijate arvates on selle immuunsuse põhjustanud sadu aastaid tagasi möllanud katk, mis andis osadele inimestele teatud viiruste vastu kaitse. See immuunsus on põlvest põlve edasi kandunud.

Brownil on tervenedes jäänud väikesed probleemid motoorika ja rääkimisega.

Teadlaste sõnul ei saa kõigile HI-viiruse kandjatele tüvirakkude siirdamist teha, kuna operatsioon on keeruline. Samas ei sobi see ravimeetod kõigile ning õige doonori leidmine on väga keeruline.

Browni juhtum aga annab lootust  ning pani teadlased otsima lihtsamaid viise, kuidas tüvirakkude abil oleks võimalik HI-viirusse nakatunuid ravida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles