Napoleon õppis St. Helena saarel vangis olles inglise keelt

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jacques-Louis Davidi maal Napoleonist aastast 1812
Jacques-Louis Davidi maal Napoleonist aastast 1812 Foto: Wikipedia.org

Prantsuse ajaloo üks kuulsamaid kindrale ja riigijuhte Napoleon Bonaparte õppis St. Helena saarel vangistuses olles inglise keelt.

Kuulsa mehe keeleõpingud tulid ilmsiks päevikukatkenditest, mis sellel nädalalõpul Pariisis koos veel 350 Napoleonile kuulunud esemega oksjonile pannakse, edastab Reuters.

Napoleon oli Prantsusmaa valitseja 1804 – 1815, vallutades suure osa Euroopast. Ta kaotas Briti vägedele, keda juhtis hertsog Wellington, Waterloo all 1815. aastal. Napoleon vangistati ning saadeti Atlandi ookeanis asuvale St. Helena saarele. Ta suri seal 1821. aastal.

Saarel vangistuses olles hakkas endine Prantsusmaa keiser inglise keelt õppima. Kirjakatked paljastavad, et tal oli võõrkeele õppimine üsna raske. Ta inglise keele õpetajaks eksiilis oli krahv Las Cases.

Kui Waterloo lahing oli kuulsa mehe jaoks suur läbikukkumine, siis seda olid ka inglise keelsed ebareeglipärased verbid.

Napoleoni päevikus seisab näiteks «run, runned, running». Prantsuse keelse lause «Qu'est-ce qui etait arrive?» on ta inglise keelde tõlkinud kui «What was it arrived», mitte «What has happened?», mis on õige.

Pariisis asuva oksjonimaja Osenati juhi Jean-Pierre Osenati sõnul ei suutnud Napoleon end kunagi tavalise inimesena tunda ning igast tema märkmest paistis läbi, et ta on eelkõige sõjaväelane.

Ta päevikus on joonistusi nii fortidest kui lahingutest.

Oksjonimaja hinnangul võib Napoleoni päevikukatkendite hind ulatuda 9500 euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles