HRW Süüriast: me ei ole varem sellist õudust näinud

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amatöörvideo kaader, milles on näha Daraas hukkunuid
Amatöörvideo kaader, milles on näha Daraas hukkunuid Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) kritiseerib Süürias toimuvat sel nädalal avaldatud 57-leheküljelises raportis, mis on pealkirjastatud «Me ei ole varem sellist õudust näinud».

Selle organisatsiooni Lähis-Ida osakonna juhi Sarah Leah Whitsoni sõnul viitavad sealsed juhtumid inimõiguste rikkumisele, edastab Helsingin Sanomat.

«Inimõiguste rikkumised on tõsine asi ja need tuleb lõpetada. Kui seda ei tehta, tuleb ÜRO julgeolekunõukogul asjasse sekkuda ning süüdlased vastutusele võtta,» lausus Whitson.

Juhtumite iseloom ja laiaulatuslikkus viitavad, et süstemaatilise inimõiguste rikkumine on osa Süüria sisepoliitikast.

Süüria võimud on laskunud inimesi piinata ja tappa eelkõige Daraas.

Armee on rünnanud meeleavaldajaid, kellest enamikul relvad puuduvad. Kannatajateks on olnud ka päästetöötajad ja arstid ning mõningatel juhtudel ka meeleavalduse paika sattunud naised ja lapsed.

Kokkupõrgetes vigastada saanud on haiglasse pöördunud, kus nad on sõdurite poolt kas arreteeritud või siis on arstidel keelatud neile abi osutada. Osa inimesi on selle tõttu elu kaotanud.

HRW raport põhineb 50 Daraa elanikuga tehtud intervjuudel ning meeleavalduste ajal Daraas olnud jordaanlaste tunnistustel.

Daraa protestid said alguse, kui 15 riigivastast graffitit teinud noormeest arreteeriti ning neid piinati. Pärast seda levisid meeleavaldused kogu Süürias.

Kohalike inimõigusaktivistide andmetel on Süüria armee lasknud Daraas maha 418 inimest ning kogu riigis umbes 1000 inimest, kuid täpsed andmed puuduvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles